Израелски самолети бомбардират Ивицата Газа, ликвидираха лидер на "Хамас"

Атакуват не само къщите на командирите, но и тези на обикновените войници

09.10.2023 | 08:00 Редактор: Вяра Димова

Израел официално обяви състояние на война и операция "Железни мечове". Въздушните атаки продължиха през цялата нощ. В събота палестинската ислямистка групировка "Хамас" извърши най-голямата си атака срещу Израел от години насам. До момента при нея са убити най-малко 700 души. Взети са поне 100 заложници. При ответната операция в Ивицата Газа се съобщава за убити над 400 души. Близо 2 250 са ранените израелци, пострадалите палестинци са 2 300. 

В нощта на 9 октомври израелските самолети продължиха да нанасят удари по Ивицата Газа, за да "унищожат възможностите на терористичната групировка "Хамас". Военните бомбардираха не само къщите на командирите, но и къщите на всички бойци, съобщава The Times of Israel, като се позовава на публикация на офицер от Силите за отбрана на Израел в Telegram.

Сред поразените цели в нощта на 9 октомври бяха: няколко командни пункта; сграда, в която се помещават бойци на Хамас; команден център, използван от високопоставен военноморски служител на Хамас; "имот, използван от "Хамас", намиращ се в джамия в Джабалия; активи, които терористична група използва за разузнаване.

В същото време Игал Левин съобщи, че един от командирите на бойците Рифат Абу-Хилал, известен още като Абу ал-Абад, е бил елиминиран.

Според неговата информация от Ивицата Газа с ужас съобщават, че Израел унищожава не само къщите на командирите (както правеше преди), но и къщите на всички бойци, дори на обикновените войници, предаде "Фокус".

На 8 октомври терористична атака на "Хамас" срещу Израел уби повече от 700 израелци и рани повече от 2200. В нощта на 9 октомври "Хамас" заяви, че е извършил "тежка ракетна атака със 100 ракети" срещу град Ашкелон в Южен Израел. Жителите на Газа казват, че израелската армия вече не действа съгласно протокола за предпазливост на "Akesh ba gag" ("Почукайте по покрива"), а незабавно разрушава къщи една по една.

Снимка: БГНЕС