България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Свидетелски разказ от Тел Авив: Води се ужасна война с много жертви, виждаме кошмарни гледки

"Чуваме сирената и тичаме в бомбоубежището, болниците са претъпкани", сподели д-р Валентин Меламед

09.10.2023 | 07:54 Редактор: Тодор Петров

Над 1000 са вече жертвите в Близкия изток. По последни данни над 700 са убитите израелци от началото на нападенията на "Хамас". Жертвите от палестинска страна надхвърлят 400. Ранени са над 2000 израелци, пострадалите палестинци също са над 2000. 

Конфликтът се задълбочи преди два дни. Стотици хора се скриха в бомбоубежищата, постоянно се чуват сирени. 

Д-р Валентин Меламед повече от 30 години живее в Израел и казва, че никога не е виждал такива действия от страна на "Хамас".

"Тази нощ в Тел Авив нямаше сирени, но в близост до града имаше ракети и сирени. Всичко беше съвсем неочаквано. Осъзнахме, че се води ужасна война, каквато досега не е имало в Израел. Война със страшно много убити и ранени още в първия ден. Толкова много жертви за един ден Израел не е давал в нито една война", разказа той специално за "България сутрин".

Всеки ден живеещите в Израел научават нови факти, а по телевизията виждат кошмарни кадри и не вярват, че такъв ужас се случва в наши дни.

"Страшни неща, които не са за разказване. Повече в клиповете ни показват палестинците, кошмарни неща", отбеляза д-р Меламед пред Bulgaria ON AIR.

"Чуваме сирената и тичаме в бомбоубежището. Чуваме "бум", когато свалят ракетата, малко след това излизаме. Връщаме се, ако има следващо нападение. Моите деца и жена ми заминават за България тази нощ. Евакуират селищата на юг, искат да опразнят целия район, за да водят бойни действия", каза още събеседникът.

По думите на д-р Меламед болниците са претъпкани като никога, хората лежат в коридорите, а лекарите работят извънредно. 

"Те обстрелват и болниците. Пълна мобилизация е, всички млади хора около мен са мобилизирани. Знае се, че може би трябва се влезе със сухоземна войска в Газа. Нещо, което е много опасно и сложно. Сухоземен бой в този град ще вземе много жертви", обясни д-р Меламед.

Според него е много страшна ситуацията със заложниците и такова нещо не е имало досега. 

"Снощи съобщиха, че има над 130 заложници. Това много усложнява военните действия, защото преди всичко трябва да се мисли за тези хора", подчерта д-р Валентин Меламед.

Гледайте целия разговор във видеото.