Израелският отговор: Кръв за кръв. В ход е операция "Железни мечове"

Въздушни удари срещу Ивицата Газа, сгради са изравнени със земята, сухопътни войски атакуват на терен

08.10.2023 | 18:46 Редактор: Елеонора Танева

Израелската армия влезе в директни сражения със сили на "Хамас" след като вчера палестинската групировка атакува с хиляди ракети и с бойци, проникнали на израелска територия. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди сънародниците си, че са въвлечени в дълга и продължителна война.

Израелски медии съобщиха, че жертвите на атаката на "Хамас" са над 350, а според непотвърдени сведения – повече от 500. Ранените в Израел са най-малко 2000. Жертвите в Газа, според палестинските власти, също са повече от 300, а ранените – около 2 000. Това е най-смъртоносната ескалация от 50 години насам. 

Наказателната операция, наречена "Железни мечове", се води основно с въздушни удари срещу Ивицата Газа, но на терен действат и сухопътните войски. Сгради в палестинската територия бяха изравнени със земята. 

Безпрецедентна е кризата с десетки израелци – цивилни и военни, взети в плен или като заложници. От изявление на армията става ясно, че тя е решена да действа навсякъде и по всяко време, за да гарантира сигурността на своите граждани.

"С "Хамас" сега се водят героични сражения за освобождаване на заложници. Нашата мисия е в рамките на 24 часа да евакуираме всички жители от района в близост до Ивицата Газа. Десетки хиляди военни са разположени в тази зона и ще достигнем всички сектори, един по един, убивайки всеки един терорист", заяви говорителят на израелската армия  Даниел Хагари. 

Той допълни, че вече са убити стотици терористи, а десетки са заловени в боевете в Газа и в Южен Израел. При  пореден залп от палестински ракети тази сутрин е поразена болница в град Ашкелон, но няма данни за жертви. Израел пък разруши 14-етажна сграда в Газа, в която е имало офиси на "Хамас". 

ООН съобщи за над 20 000 души, напуснали домовете си в ивицата. Бойни действия се водят и на окупирания Западен бряг, където бяха убити седем палестинци. Израелската армия, освен това подложи на артилерийски обстрел район на север, до границата с Ливан, откъдето проиранската организация "Хизбула" изстреля управляеми ракети и снаряди. 

Израелският премиер се зарече "Хамас" да бъде унищожен. Той увери сънародниците си, че ще бъде постигнато отмъщение за черния ден, причинен от терористите на страната му. В ситуацията на тежък въоръжен конфликт десетки авиокомпании отмениха полетите си до Израел.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.