Еди Рама: Вината за напрежението в Северно Косово е споделена между Прищина и Белград

Премиерът на Албания подчерта, че двете страни са близо до разрешаването на споровете си

04.06.2023 | 09:00 Редактор: Михаела Димитрова
Еди Рама: Вината за напрежението в Северно Косово е споделена между Прищина и Белград

Вината за напрежението в Северно Косово е споделена между Прищина и Белград, заяви министър-председателят на Албания Еди Рама в интервю за Би Би Си.

Рама коментира развитието на тревожната ситуация след провеждането на изборите за кметове на общини. "Просто ще кажа, че тази ситуация първоначално беше провокирана от изоставянето на институциите от страна на сърбите, което създаде вакуум. На второ място, тя беше провокирана от настояването на косовските власти да инсталират тези кметове в празни общини, където мнозинството от населението е сръбско. Добре е, че се проведоха избори и се показа, че никой не може да възпрепятства демократичните процеси в една независима държава, но не беше добра идея да се настоява за влизането на тези кметове в общините с помощта на полицията и намесата на КФОР, което доведе до наранявания на войници", коментира Рама.

Премиерът на Албания подчерта, че двете страни са близо до разрешаването на споровете си, и всичко това благодарение на лидерите Албин Курти и Александър Вучич.

"Смятам, че по-широката перспектива е положителна. Сърбия и Косово, благодарение на Курти и Вучич, са много близо до постигането на историческо споразумение. Вярвам също така, че фактът, че споразумението е толкова близо, въз основа на френско-германското предложение с взаимно признаване, разочарова и двете страни. Това е като двойка, която стои пред вратата на църквата, преди да се ожени, и започва да изпитва съмнения", заяви той.

Албанският министър-председател обаче бе рязък към косовския си колега, като се присъедини към позицията на някои от западните лидери и осъди Курти за действията му в северната част на страната.

"Съжалявам, че трябва да го кажа, но мисля по същия начин и това не е сервилна позиция. Убеден съм, че САЩ и ЕС са прави, а Албин напълно греши, защото те не се опитват да угодят на Сърбия, а да изведат Косово на друго ниво, което означава държава, призната от всички, която може да заседава в ООН и други институции.", каза Рама, цитиран от БГНЕС.

Премиерът на Албания не вижда Сърбия като заплаха за Косово и предлага на президента Вучич да се откаже веднъж завинаги от Косово, като същевременно призовава министър-председателя Курти да изпълни своята част от задълженията.

"Мисля, че Сърбия не е заплаха за Косово от 1999 г. насам. Тя окончателно загуби Косово през 1999 г. Сега е време за мир, за нормализация, да приемем и да дадем на Сърбия това, което тя заслужава чрез споразумения, а именно асоцииране на общини със сръбско мнозинство и правото на Сръбската православна църква да осъществява дейността си в Косово, както и Сърбия да приеме, че вече не притежава Косово и да се съгласи с реципрочно признаване", уточни Рама. 

Снимка: БГНЕС