Турция ще изпрати командоси в Косово по искане на НАТО

Турското министерство на отбраната призова за сдържаност и конструктивен диалог за разрешаване на кризата

03.06.2023 | 16:43 Редактор: Михаела Димитрова
Турция ще изпрати командоси в Косово по искане на НАТО

Турция планира да изпрати командоси в Косово в неделя и понеделник в отговор на искане на НАТО да се присъедини към мироопазващите сили на Алианса КФОР след размириците в северната част на страната, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявление от събота министерството призовава за сдържаност и конструктивен диалог за разрешаване на кризата, която според него може да навреди на регионалната сигурност и стабилност.

"Нашето звено (батальон командоси) се планира да бъде разположено в Косово на 4-5 юни", посочат от министерството.

Политическата криза, прераснала в насилие в северната част на Косово, се засили, откакто в района със сръбско мнозинство встъпиха в длъжност етнически албански кметове. Това се случи, след като мнозинството от сръбското население бойкотира изборите през април, позволявайки да бъдат избрани етнически албанци.

При насилието в понеделник бяха ранени 30 миротворци и 52 сърби, които протестираха срещу новите кметове, припомня Investor.bg.

Насилието накара НАТО да обяви, че ще изпрати подкрепления в допълнение към 700-те души, които вече са на път към балканската страна, за да подсили своята мисия от 4000 души.

Снимка: Bloomberg.com