Напрежение в Косово: Курти нарече "вредни" изявленията от Вашингтон

Турските части ще бъдат прехвърлени до вторник в Косово

03.06.2023 | 19:02 Редактор: Михаела Димитрова

Турция изпраща специални части в Косово по искане на НАТО. От министерството на отбраната в Анкара обясниха, че с това решение отговарят на нуждите, заявени от командването на Обединените въоръжени сили на алианса в Неапол.

Турските части ще бъдат прехвърлени до вторник в Косово, където имаше сблъсъци между войници от мисията КейФор и етнически сърби в северната част на страната. Напрежението не намалява, след като изказване на косовския премиер беше възприето от сърбите като допълнителна провокация.

Премиерът на Косово Албин Курти нарече "вредни" изявленията от Вашингтон и други съюзници, които упрекват правителството в Прищина, че засилва напрежението.

В интервю за "Вашингтон пост" Курти заяви, че въпреки всичко ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич в рамките на усилията за деескалация.

От американския държавен департамент апелират косовските власти да се откажат от въвеждането на албански кметове в общините с преобладаващо сръбско население чрез полиция и демонстрация на сила. Това именно действие на Прищина предизвика размириците, избухнали в началото на седмицата. Изострената риторика между Вашингтон и Прищина доведе до това Косово да бъде отстранено от воденото от САЩ военно учение и до отказ за по-нататъшно съдействие за влизане в ЕС или НАТО.

Евросъюзът замрази процеса по облекчаване на визовия режим за страната. Прищина, обаче обвинява Сърбия, че е подклаждала безредиците. Курти заяви в парламента, че става въпрос не за мирни протестиращи, а за тълпа от екстремисти. 

"Днес освобождението на Косово не е под въпрос", категоричен е Курти.

Днес освобождението на сръбската общност от фашистката милиция е под въпрос. Трябва да помогнем на сърбите да се освободят от фашистката милиция“. Политическите лидери на косовските сърби веднага заявиха, че с изказването си Курти доказва, че иска ескалация. Партията Сръбска листа с лидер Горан Ракич на свой ред обвини косовския премиер, че издава "фашисткия характер на своя режим", като насочва вината за напрежението към косовските сърби. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС