Сомалия е новият съюзник на Русия: Федерацията ще ѝ доставя оръжия, въртят общ бизнес

Според Лавров санкциите на ООН срещу страната са остарели

26.05.2023 | 14:27 Редактор: Петя Кръстева
Сомалия е новият съюзник на Русия: Федерацията ще ѝ доставя оръжия, въртят общ бизнес

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да отговори на нуждите на сомалийската армия от оръжия за операциите ѝ срещу терористите. Той също така призова за отмяна на санкциите на ООН срещу страната.

"Военно-техническо сътрудничество: потвърдихме готовността си да удовлетворим нуждите на сомалийската национална армия от подходящо оборудване за завършване на усилията за борба с терористите и екстремистите, които все още се намират на територията на тази страна. Имам предвид групировки като "Ал Шабаб" и "Ал Кайда", заяви Лавров след разговори със сомалийския външен министър Абшир Омар Джама, цитиран от ТАСС.

Сергей Лавров допълни, че Москва ще продължи да помага за обучението на офицери за сомалийската национална полиция. Той подчерта още, че руският бизнес е готов да си сътрудничи със Сомалия в областта на енергетиката и минералите.

Лавров добави, че санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу страната са остарели. "Смятаме, че е важно да започнем постепенно да отменяме тези санкции, които веднъж бяха обявени. В момента те възпрепятстват усилията на сомалийското правителство да стабилизира ситуацията", каза той, предаде БГНЕС.

Абшир Омар Джама заяви, че Русия помага за "подобряването на ситуацията със сигурността" и също така подкрепя страната чрез хуманитарни организации. 

Снимка: БГНЕС