Медведев предпочита поделянето на Украйна между Русия и ЕС, има сценарий за Трета световна война

Москва заявява, че няма да е готова за траен мир с Киев, докато не анексира по-голямата част от нападаната съседна държава

26.05.2023 | 07:44 Редактор: Юлиан Христов
Медведев предпочита поделянето на Украйна между Русия и ЕС, има сценарий за Трета световна война

Русия заявява, че няма да е готова за траен мир в Украйна, докато не анексира по-голямата част от нападаната съседна държава. Заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност, Дмитрий Медведев, очерта три сценария за изхода от войната, които смята за вероятни.  

В предпочитания от него вариант западните региони на Украйна ще бъдат присъединени към няколко държави от ЕС, а източните ще бъдат придадени към Русия, докато жителите на централните региони ще гласуват за присъединяване към Русия. 

С този резултат "конфликтът ще приключи с достатъчно гаранции, че няма да бъде възобновен в дългосрочен план", написа Медведев в онлайн услугата Telegram. От друга страна, ако част от Украйна се присъедини към ЕС или НАТО, може да се очаква, че бойните действия ще се разпалят отново, "като има опасност бързо да се превърнат в пълноценна Трета световна война", твърди довереникът на руския президент Владимир Путин. 

Според това, което Медведев нарече "временно" приемлив сценарий за Москва, Украйна ще бъде напълно разделена между страните от ЕС и Русия, а в Европа ще бъде създадено украинско правителство в изгнание. Други варианти освен тези три не са реалистични, смята Медведев. 

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: БГНЕС