Министър Стоянов: Никога не сме имали намерения да изпратим военни в Украйна

Служебният министър определи темата за изслушването му като абсурдна

25.05.2023 | 14:27 Редактор: Михаела Димитрова
Министър Стоянов: Никога не сме имали намерения да изпратим военни в Украйна

Министерството на отбраната никога не е имало намерения да изпраща военнослужещи в Украйна по времето на настоящия служебен кабинет. Това каза в парламента служебният министър Димитър Стоянов.

Той определи темата за изслушването му като абсурдна. Според него е по-важно дали има политическа намеса в съдебната система.

"В Украйна се води класическа война и само Народното събрание може да реши да изпрати въоръжени сили зад граница", обясни Стоянов.

"По време на служебния кабинет Министерството на отбраната никога не е имало намерение и не е предлагало на Министерския съвет вземането на решение за предложение към Народното събрание за изпращане на въоръжени сили в Украйна", каза Стоянов.

От "Възраждане" и БСП имат опасения, че според решение на парламента, може да бъдат изпратени български военни в Украйна. Текстът обаче гласи, че могат да се изпратят "до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на европейската тренировъчна мисия, като обучението ще се извърши само на територията на държава членка на ЕС".

"Не съм съгласен, че няма нужда от подобно изслушване и ще ви кажа как го установих. Докато вие обяснявахте защо няма да ходят български войници в Украйна и как стоят нещата по чисто законов път, колегите от "Възраждане", господин министър, гледаха с такъв ококорен поглед, все едно току-що разбират, че са ваксинирани", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България", цитиран от "24 часа".

"Все още има хора, които вярват на лъжите, които "Възраждане" тиражираха цяла кампания и за които няма да поемат никаква отговорност", каза още Мирчев и ги обвини, че са лъгали хората по време на предизборната кампания през март.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Лъжата
преди 9 месеца
То и оръжие нямаше да изпращате, понеже "84 %" от българския народ бил против, но какво стана? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
не ви вярваме
преди 9 месеца
Първо ще е уж за обучение, после ще е за подпомагане, и накрая - за пряко участие. Знаем, че има военни от НАТО, които пряко участват в конфликта - например, при обслужването на системите Пейтриът". Сигнализирай за неуместен коментар