"Ротационна коалиция на омертата": БСП и ИТН скочиха на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Съставът на кабинета с втория мандат все още остава неясен

25.05.2023 | 13:54 Редактор: Михаела Димитрова

Продължават разговорите за проектокабинет с втория мандат. ГЕРБ-СДС иска още министри - това е възможно, но с условия, обяви кандидатът за премиер на втората по големина коалиция - акад. Николай Денков.

Съставът на кабинета все още остава неясен. Спорът дали ГЕРБ-СДС ще има повече от един представител в правителството на коалицията на "Промяната" продължава. 

"Има желание от ГЕРБ за включване в кабинета и на други техни министри, освен Мария Габриел, но имаме определени правила", заяви акад. Николай Денков.

"Продължават да текат преговори и всички партии от "Демократична България" очакват да видим крайния резултат преди нашите органи да вземат решение. На този етап мога да говоря в предварителен порядък от гледна точка на "Да, България". Ние имаме решение, с което сме делегирали на акад. Денков да води разговори за съставяне на кабинет с втория мандат. Нашата препоръка и предпочитание бе за формат от изцяло експертен кабинет, но разбираме важността от едно правителство. Най-вероятно няма да участваме със свои политически представители", коментира Христо Иванов.

Междувременно се появиха твърдения, че първата политическа сила ще има свои хора като заместник-министри в бъдещото ротационно правителство. А от ГЕРБ на този етап отказват коментар по темата.

С първа реакция след сътрудничеството на първите две парламентарни групи излязоха обаче от Движението за права и свободи, които призоваха за търпение. Но не дадоха отговор дали ще подкрепят кабинет с втория мандат.

"Ние засега не сме поканени на такива разговори и засега не участваме в съставянето на правителството, наблюдаваме процеса. Ще видим докъде ще стигне", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

БСП и "Има такъв народ" не запазиха неутралност. Напротив, те отправиха критики към предложението за редовно управление.

"Това е едно от най-големите политически предателства през последните години в българската политическа история. Вместо "Мутри, вън", се получи "Мутри, вътре". Това е ротационна коалиция на омертата. Те просто ще си пазят взаимно гърбовете. Това е безпринципна коалиция, която не проявява никакво отношение към реалните проблеми на хората", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Как ще подкрепим правителство на "Продължаваме промяната" с Асен Василев, ще гледам и ще се забавлявам", посочи Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Възраждане" стигнаха и по-далеч в критиките, но не от кулоарите, а от трибуната в пленарната зала.

След декларацията ГЕРБ напусна пленарната зала и се събра пред прокуратурата, за да подкрепи лидера си Бойко Борисов, който беше на разпит.

Все още не ясно кога президентът ще връчи втория мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Гледайте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца