Украйна предупреди Русия: Ако не напуснете Крим мирно, ще освободим земята си с война

"Готови сме да отворим дипломатическа страница", отбеляза Андрий Сибиха от канцеларията на Зеленски

06.04.2023 | 18:50 Редактор: Петя Кръстева
Украйна предупреди Русия: Ако не напуснете Крим мирно, ще освободим земята си с война

Украйна не е променила плановете си за връщане на окупираните от Русия територии, включително Крим.

"Украйна ще избере начина, по който да си върне Крим, като използва политически и военни средства", заяви пред "Политико" Тамила Ташева, пратеник на украинския президент за Крим.

"За да се сведат до минимум украинските военни загуби, да се сведат до минимум заплахите за цивилното население, което живее в окупираните територии, както и разрушаването на гражданската инфраструктура, Украйна планира да даде на Русия избор как да напусне Крим. Ако те не се съгласят да напуснат доброволно, Украйна ще продължи да освобождава земята си с военни средства", добави Ташева.

Коментарите ѝ идват, след като Андрий Сибиха, заместник-ръководител на канцеларията на президента, даде интервю за "Файненшъл таймс", в което заяви, че Украйна може да бъде готова да обсъди бъдещето на Крим с Москва, ако Киев успее да постигне стратегическите си цели на бойното поле.

"Готови сме да отворим дипломатическа страница, за да обсъдим този въпрос", каза Сибиха в интервюто, визирайки отдавна планираната контраофанзива на Киев. "Това не означава, че изключваме начина на освобождаване на Крим от нашата армия". Коментарите на Сибиха бяха представени като проява на интерес от страна на Украйна към преговори с Русия за първи път, откакто тя официално изключи мирните преговори с Владимир Путин миналата есен.

На 30 септември миналата година Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна прие резолюция, в която обяви, че всякакви преговори с Путин са невъзможни в светлината на опита на Русия да анексира украинските територии в Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск.

Украинският президент Володимир Зеленски затвърди също така целта на Украйна за освобождаване на всички нейни територии, включително Крим, в 10-степенната мирна формула, която представи на срещата на върха на Г-20. "Президентът не е променил позицията си", заяви пред "Политико" Игор Жовква, заместник-ръководител на президентската канцелария.

До инвазията през 2022 г. Украйна виждаше политическите и дипломатическите преговори като основен начин да си върне Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г., припомня БГНЕС. "Нещата се промениха след пълномащабното нахлуване", каза Ташева.

"След това, което видяхме в Буча, Мариупол, Изюм, Русия затвори всякаква възможност за преговори. Освен това, Кремъл твърдеше много пъти, че няма да има никакви комуникации за бъдещето на Кримския полуостров", подчерта тя.

Ташева допълни, че украинските власти многократно са заявявали, че позицията им относно статута на Крим не може да бъде предмет на обсъждане - той е украинска територия.

Освен това, украинските власти работят по стратегия как да се справят със стотиците колаборационисти в Крим след деокупацията, заяви в публикация във Facebook Олексий Данилов, секретар на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна.

Планираните от него предложения включват принудително преместване на всички руски граждани, които са дошли в Крим след 2014 г., и връщане на откраднатото имущество на украинците.

"Само президентът може да реши как да върне Крим. Но ние вече обмисляме начини как да го реинтегрираме по най-добрия начин", заяви Данилов пред "Политико".

Снимка: БГНЕС


7
1 rate up comment rate down comment 0
Николов
преди 1 година
Не Украйна е тези която диктува положението. Нейната икономика е унищожена. Половината хора са напуснали страната. Унищожена е енергоразпределителната система. Когато си изправен пред разруха няма как да диктуваш положението. Сигнализирай за неуместен коментар
6
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
в украине всичко е зелено както америка зелени са парите и на зеления мечтите летели на високо срешнали се с руските ракети объркали му посоката няма му стоката , изтървал посоката тавариш позеленял ще го усети цял като му се прище пак ще го яде и неспира да реве че му е малко ах колко е алчен жалко за народа с тая зелена отрова . Русия има антидот а зеления няма подход и за това няма да е наход,само преиграва и се преструва на жертва която сам избра ах американската мечта но народа изчезна . Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 0
sss
преди 1 година
на изток / зелен пендю/ на запад /хамерикански ***/ няма значение на зор е някой да го оправи ама да се небави ще крещи от зор тоя пор. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
sss
преди 1 година
на зеления всичко му е розово скоро ще му е красная , ще му сменят субстантите , ако ли не няма да му пука на умрял нему дреме той отдавна е бечуствен скоро и ще изтине. с руска водка и американска пладноходка мерака му ще изтине с фантазията си ще се размине. Гаварит масква впериод зеленски няма ход, сащ ще го натегне европа ще го стегне москва ще го набучи здраво със зъбките ще стиска в ненавист ще писка ще се разплиска никой му непука такава е политическата наука . Наслука ама згази лука . Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
на русите им стигат и 1/20 от територията дето са поробили 100те народа. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Странно чуство за хумор имат бандеровските нацисти. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Pen
преди 1 година
хаахахахахахахахахахаха Сигнализирай за неуместен коментар