Зеленски: Русия няма да победи Европа, докато Украйна и Полша работят заедно

"Това е битка за свобода и е невъзможно тя да бъде спечелена частично", заяви украинският президент

06.04.2023 | 07:16 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Русия няма да победи Европа, докато Украйна и Полша работят заедно

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по време на посещението си във Варшава, че Полша ще помогне за сформирането на коалиция от западни сили, които да предоставят бойни самолети на Украйна, както е направила по-рано тази година за танковете, предаде Ройтерс.

Украйна, която се надява да започне контраофанзива през идните седмици или месеци, иска да си осигури от Запада модерни изтребители, като например американските Ф-16, за да се бори срещу руските нашественици и да се защити от въздушни удари.

Варшава е близък съюзник на Киев и помогна за мобилизирането на подкрепата в западните за страни за предоставянето на Украйна на танкове като част от коалиция от страни - ход, първоначално попаднал в дипломатическа безизходица, която след това беше преодоляна.

"Точно както вашето (полско) ръководство се доказа в танковата коалиция, вярвам, че то ще се покаже в самолетната коалиция", заяви Зеленски в своя реч на площад във Варшава.

Украинският лидер каза, че Русия няма да победи Европа, докато Украйна и Полша работят в тясно сътрудничество. "Полша, рамо до рамо с теб, ние ще установим свобода в Европа завинаги, тиранията ще загуби в историята, когато загуби в Украйна", добави Зеленски.

Той също така предупреди за заплахата от това солидарността за Украйна да отслабне и каза, че артилерията и танковете трябва да бъдат предоставени, когато са необходими за битката на фронта.

"Това е битка за свобода и е невъзможно тя да бъде спечелена частично", заяви украинският президент, цитиран от БТА.

"(Украйна) не се поддаде на страха въпреки, че целите на атаките са цивилни обекти, болници, детски градини… това са военни престъпления, за които трябва да бъде потърсена съдебна отговорност и престъпниците да бъдат наказани, заяви полският президент Анджей Дуда.

Снимка: БГНЕС