Полша отличи Зеленски: Вашето поведение спаси Украйна и Европа

"Орден на Белия орел" показва приноса на украинския президент за сигурността на човешките права

05.04.2023 | 20:06 Редактор: Вяра Димова
Полша отличи Зеленски: Вашето поведение спаси Украйна и Европа

Украинският президент Володимир Зеленски беше награден днес с "Орден на Белия орел", най-високото държавно отличие на Полша, за своя принос за сигурността, издръжливостта и защитата на човешките права, казаха от администрацията на полския президент, цитирана от полската новинарска агенция ПАП. 

Зеленски пристигна тази сутрин в Полша заедно със съпругата си Олена Зеленска за първото посещение на украинския президент в страната след началото на руската инвазия в Украйна през миналата година.

По време на срещата на двете високопоставени двойки, от администрацията на президентството пуснаха съобщение в Twitter, че Зеленски е бил награден с отличието и за приноса му в развитието на полско-украинските отношения. Съобщението е било придружено от видео от награждаването на Зеленски.

"Няма съмнение, че Вие, Володимир Зеленски, сте изключителен", каза Дуда по време на церемонията. "Трудно е да скрия сълзите си, виждайки службата Ви към Вашата родина. Вие не сте изоставил нито Украйна, нито вашите сънародници. Вие сте образец за лидер на държавата и нацията", каза Дуда, цитиран от БТА.

"Няма съмнение, че Вашето поведение, в съчетание с героизма на украинските войници, спаси Украйна. Ние не се съмняваме, че Вашето поведение до голяма степен спасява Европа от това да бъде залята от руския империализъм", добави той.

Снимка: БГНЕС