Украйна представи план с 12 стъпки за освобождаването на Крим

Руснаците в Крим ще бъдат принудени да напуснат полуострова в рамките на период, определен от закона

02.04.2023 | 11:20 Редактор: Петя Кръстева
Украйна представи план с 12 стъпки за освобождаването на Крим

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, обясни подробно какво ще направят украинските сили, за да освободят временно окупирания от руснаците Крим, предаде УНИАН.

Ще бъдат предприети 12 стъпки за деокупация на полуострова, написа Данилов на страницата си във Facebook . Той отбеляза, че първата стъпка е въпросът за поставянето на паметника "Руският военен кораб отива на м..." в Крим да бъде поставен на обсъждане. 

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана описа втора стъпка - работи се по лустрационен механизъм за персонална оценка, благодарение на който ще се определя степента на съпричастност на дадено лице в подкрепа на окупаторите, което предвижда в частност - ограничаване правото на участие в избори-да се кандидатира и да гласува.

Освен това, украинските държавни служители, които са започнали да работят за врага, ще бъдат изправени пред съда. Те ще подлежат на наказателна отговорност или лишаване от държавни пенсии и възможност да работят в държавни агенции.

"Русия или друга формация, която ще претендира за наследство, гарантира безусловната и пълна екстрадиция на всички лица, заподозрени в държавна измяна и други престъпления - както граждани на Украйна, така и граждани на Русия, замесени във военни престъпления, които са извършени на територията на нашата държава като цяло и Крим в частност", е посочената от Данилов следваща стъпка.

Идеята предвижда още "пропагандистите-поддръжници на Руската федерация да са заплашени със затвор, пенсии, титли и имущество". 

"Руснаците, които нелегално са дошли да живеят в Крим след окупацията, ще бъдат принудени да напуснат полуострова в рамките на период, определен от закона" пише той. Данилов подчертава, че собствеността, присвоена от окупаторите, ще бъде върната на законните собственици.

"Транспортният преход в град Керч на Автономна република Крим се демонтира, за да се осигури пълна свобода на корабоплаването като част от компенсационната програма. Изпълнява се цялостна програма за неутрализиране на последствията от ефект на руската пропаганда върху общественото съзнание на част от населението на полуострова", предвиждат следващите стъпки, предаде "Фокус".

Предвидено е да бъде създадена и документална база от фактите за престъпленията на руснаците срещу украинците. Украински и кримско-татарски дейности ще бъдат възстановени в правата си. Освен това, политическите затворници на Руската федерация ще бъдат незабавно освободени и ще им бъдат изплатени обезщетения за морални щети.

"Като се има предвид мястото и ролята в идеологията на фашизма, системата на негативно миротворчество и пренаписване на историята, така нареченият "град на руската слава" да бъде преименуван на "Обект номер 6. 

Снимка: БГНЕС

2
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 5 месеца
Ама то 1-ви април мина бе укри :) Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 5 месеца
Това някаква шега ли е......хахахахах. Яко групово предозиране е имало тука! Сигнализирай за неуместен коментар