Зеленски: Абсурдно е! Руснаци убиха бебе и Русия пое председателството на СС на ООН

Украинският президент призова за реформи в организацията

02.04.2023 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски: Абсурдно е! Руснаци убиха бебе и Русия пое председателството на СС на ООН

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта необходимостта от реформиране на Съвета за сигурност на ООН, чието председателство пое Русия.

"За съжаление, имаме новини, които са очевидно абсурдни и деструктивни. Една терористична държава започна да председателства Съвета за сигурност на ООН. Вчера руската армия уби още едно украинско дете - петмесечно момченце, казваше се Даниил... А в същото време Русия председателства Съвета за сигурност на ООН", коментира Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от "Украинская правда".

Русия пое председателството за месец, на ротационен принцип. По думите на Зеленски това доказва "пълния фалит на подобни институции".

"Няма форма на терор, която все още да не е извършена от Русия. И няма да има такава причина, която да спре реформата на глобалните институции, в частност Съвета за сигурност на ООН. Реформа, която очевидно е закъсняла - така че терористична държава и всяка друга държава, която иска да бъде терорист, да не може да унищожи света. Терористите трябва да загубят, те трябва да носят отговорност за терора, а не да управляват някъде".

Украйна настоява Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ОНН.

Снимка: БГНЕС