Украйна: Руските войски не могат да постигнат нито една цел, обезкървяваме ги

"Те не могат реално да превземат Бахмут за 9 месеца", заяви говорителят на групировка "Изток на въоръжените сили"

06.04.2023 | 13:05 Редактор: Искра Ангелова
Украйна: Руските войски не могат да постигнат нито една цел, обезкървяваме ги

Руските войски на изток не могат да постигнат нито една стратегическа цел. Затънали са в няколко направления и изтощават силите си. Това заяви говорителят на групировка "Изток на въоръжените сили на Украйна" Сергей Череватий, цитиран от РБК-Украйна.

"Трудно е да не се съглася с британските експерти (по отношение на неуспешната офанзива на Герасимов), като се има предвид, че през последните месеци руските окупационни войски не са постигнали нито едно оперативно-тактическо постижение. Ако говорим за стратегически настъпателни операции, то още повече. Те са завързани на няколко направления и се опитват да щурмуват, но безуспешно", отбеляза той.

Според него руснаците обезкървяват войските си и намаляват собствения си боен потенциал.

"В частност, те не могат реално да превземат Бахмут за 9 месеца. Това е един от най-ярките белези на "способността“ на генерал Герасимов да извършва операции от такова ниво“, казва Череватий, цитиран от "Фокус".

Що се отнася до предполагаемите срокове на руснаците по отношение на превземането на Донецка и Луганска област, според Череватий, военно-политическото ръководство на Руската федерация ще продължи да предлага нови "срокове“ и да продължи опитите да окупира Донбас.

Череватий цитира анализите на т.нар. Институт за изследване на войната, според който зимната офанзива на Русия е завършила с неуспех. Също така, според гореспоменатите експерти, руските войски не са постигнали предполагаемата цел да излязат на административните граници на Донецка и Луганска област до 31 март.

Снимка: БГНЕС