Русия иска китайският бизнес да замени западните фирми

В този час протича срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин в Москва

21.03.2023 | 18:04 Редактор: Михаела Димитрова

Официалните руско-китайски разговори се състояха в Кремъл във втория ден от държавното посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Москва. Те започнаха първо в по-тесен формат, преди да се срещнат двете делегации. В първото си публично изявление след разговорите, руският президент Владимир Путин акцентира върху икономическите параметри на сътрудничеството между Москва и Пекин

Путин е заявил, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. метра природен газ годишно. "Договорени са параметрите на тръбопровода "Силата на Сибир-2", посочи Путин.

Той каза, че Русия е готова да помага на китайския бизнес да инвестира в страната и да замени западните компании, които се изтеглиха след началото на войната в Украйна.

Си от своя страна заяви, че сътрудничеството между двете държави "постоянно се разширява" и дава "първите си плодове", а Китай и Русия ще работят съвместно, "за да постигнат нови цели".

Особено важни, според Путин, са два важни документа, подготвени за визитата на Си. "Имам предвид съвместна декларация за задълбочаване на руско-китайските отношения за всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие в новата епоха. А също и съвместна декларация за план за развитие по ключови направления на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 година“, подчерта руският президент.

Срещата се състоя в Екатерининската зала на Големия Кремълски дворец първо при закрити врата. Путин напомни, че вчера е обсъдил със Си и "текущи въпроси от международен характер".

Днес от Кремъл потвърдиха, че двамата лидери са говорили за плана на Пекин за уреждане на конфликта в Украйна. В навечерието на тези разговори от Вашингтон адресираха свое послание до Китай.

"Всяко едно прекратване на огъня, което не се отнася до изтегляне на руските сили от Украйна на практика ще потвърди руските незаконни завоевания. Вярваме, че това не е в интерес на Китай. Затова насърчаваме президента Си да окаже натиск върху президента Путин пряко за необходимостта да зачита суверенитета на Украйна и териториалната й цялост", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. 

Според САЩ китайският лидер трябва да разговаря и с президента на Украйна Володимир Зеленски за последиците от войната.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.