САЩ: Не насърчаваме Украйна да нанася удари в Русия след атаките с дронове

"Всичко, което светът прави, е в подкрепа на независимостта ѝ", посочи Нед Прайс

06.12.2022 | 21:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ: Не насърчаваме Украйна да нанася удари в Русия след атаките с дронове

САЩ не насърчават Украйна да извършва удари в Русия, категорични са от американския държавен департамент. Коментарът идва след поредицата от нападения над руски военни бази и летища през последните дни и доведоха до извънреден режим на тока във всички региони на страната.

"Ние не поощряваме Украйна да нанася удари отвъд границите си, не насърчаваме това", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. "Всичко, което правим - всичко, което светът прави, за да подкрепи Украйна - е в подкрепа на независимостта на Украйна", каза той.

В същото време вчера Русия съобщи, че украински безпилотни самолети са атакували нейно военно летище в Курска област. Беше съобщено и за трима загинали при атаката.

"Предоставяме на Украйна това, което трябва да използва на суверенната си територия - на украинска земя - за да се справи с руските агресори", заяви Прайс.

Президентът на САЩ Джо Байдън публично заяви, че не подкрепя предоставянето на ракетен капацитет с по-дълъг обсег на действие на Украйна, опасявайки се от ескалация, която би конфронтирала Съединените щати по-директно срещу Русия.

Снимка: БГНЕС