САЩ: Важно е Украйна да може да потърси отговорност, международен трибунал е "на масата"

На 2 март прокуратурата на Международния наказателен съд започна разследване на военни престъпления

06.12.2022 | 10:17 Редактор: Искра Ангелова
САЩ: Важно е Украйна да може да потърси отговорност, международен трибунал е

Създаването на проект за международен трибунал за Украйна "е на масата", обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на конференция, организирана от главния изпълнителен директор на американското издание The Wall Street Journal.

"Много е важно да има отговорност за това, което се случва. Важно е да се събира информация. Важно е Украйна да може, ако е необходимо, да потърси отговорност", подчерта американският дипломат.

Постоянният представител на Русия в централата на ООН в Женева Генадий Гатилов отбеляза, че създаването на механизъм под егидата на ООН изисква одобрението на Съвета за сигурност на ООН, без която предложеният от ЕС "трибунал за Украйна" е невъзможен, припомнят на свой ред руските медии. Говорителят на Кремъл допълни, че Русия категорично отхвърля обвиненията на Киев за военни престъпления в Украйна.

А Министерството на външните работи в Москва определи идеята за създаване на международен съд за Украйна "кабала" и заяви, че той няма да има юрисдикция над Русия, предаде "Фокус".

На 2 март прокуратурата на Международния наказателен съд започна разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна. Прокурорът на МНС Карим Хан заяви на 11 март, че разследващият екип на съда е започнал да събира доказателства като част от разследването.

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Това същия МНС дето и американците икаят отгоре му ли? Щото и те не го признават и отказват техни военни да отговарят за престъпления Сигнализирай за неуместен коментар