Евролидерите се разбраха за газа в ущърб на Германия, Орбан направи силен коментар

Шарл Мишел: Има силна решимост, която се споделя единодушно в писмените заключения

21.10.2022 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

След повече от 10 часа разговори европейските лидери стигнаха до компромисни решения за цената на природния газ. Именно овладяването на цените е основният акцент на двудневния Европейски съвет, който продължава днес. Страните членки обсъждаха възможностите за налагане на временен динамичен ценови коридор за сделките със синьо гориво, както и таван на цената на газа, който се използва за производство на електричество.

Европейските лидери останаха на масата за преговори до 3 часа през нощта. В крайна сметка се стигна до подписване на споразумение за пътна карта, след като в текста бяха вкарани гаранции за решимост на лидерите да работят за запазването на Общия пазар. 

"Има силна решимост, която се споделя единодушно в писмените заключения, да действаме заедно като европейци за постигане на три цели - намаляване на цените, гарантиране сигурността на доставките и да продължим да работим за намаляване на потреблението", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Последната версия на заключенията на практика е упрек към Германия, която наля 200 млрд. евро в икономиката си за стабилизиране на високите енергийни цени. Брюксел настоява страните членки да избягват практики за намаляване на сметките за ток, които могат да доведат до изкривяване на Общия пазар - нещо, в което част от държавите обвиняват Германия. 

В заключенията се предвижда доброволно съвместно закупуване на газ между страните членки, като те ще бъдат задължени да напълнят най-малко 15 на сто от своите национални запаси за следващата зима. Налагането на таван на цената на газа бе сред най-спорните обсъждания. Взе се решение за промяна на индекса, определящ цената на газа за европейската борса. 

"Знаем, че TTF отразява предимно газа по тръби. Тъй като виждаме, че пазарът се пренасочва и в него навлиза все повече втечнен газ, то той вече не отразява истинското положение там. Затова ще развием допълнителен нов индекс, който ще взема предвид по-добре ситуацията с цените на втечнения газ", обясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Унгарският премиер Виктор Орбан сравни идеята за таван върху цените на газа с това да отидеш на бар, да си поръчаш бира и да кажеш, че ще платиш само половината. На тази идея категорично се противопоставя и Германия, като Франция и още 14 страни я подкрепят. 

Германският канцлер Олаф Шолц обаче предупреди, че ако енергийните министри не се споразумеят по окончателна версия идната седмица, ще е необходима нова среща на върха. В помощ на най-засегнатите домакинства и малките и средни предприятия ще бъдат предоставени до 40 млрд. евро от средствата, които все още са налични от предишния 7-годишен бюджетен период на ЕС.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК