Драстични мерки в Германия, затварят лекарски кабинети, за да пестят ток

Берлин е застрашен от ограничаване на медицинските грижи

14.10.2022 | 21:32 Редактор: Искра Ангелова
Драстични мерки в Германия, затварят лекарски кабинети, за да пестят ток

Берлин е застрашен от ограничаване на медицинските грижи поради рязкото увеличаване на разходите за енергия, което ще засегне най-вече тежко и хронично болните.

Според репортаж на ежедневника B.Z., медицинските практики в областта на радиологията, ядрената медицина, лъчетерапията и диализните центрове са особено засегнати от нарастващите разходи за енергия. В отговор на това те проучват дали могат от ноември да намалят времето за работа на апаратите си.

Оборудването за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), компютърна томография (КТ), рентгена и ултразвука би могло да се включва по-често в режим на готовност и да се намалява времето за консултации, за да се спестят разходите за електроенергия.

"Няма съмнение, че мярката е драстична, но хората, които определят политиката, не оставиха на практикуващите лекари друг избор", се казва в изявление на Асоциацията на лекарите по задължително здравно осигуряване (Kassenartzliche Vereinigung), предава БГНЕС.

Специалист каза пред B.Z., че колегите му ще трябва да плащат шест пъти повече за енергия: "Нямаме друга възможност за намаляване на разходите, освен затварянето."

Поради това KV иска " за лекарите същото обезщетение от държавата, което трябва да се изплаща и на болниците".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК