"Газпром": В Европа може и да има "замръзнали" градове през зимата

Шефът на руския газов гигант смята, че ЕС "ще оцелее" през предстоящия сезон

13.10.2022 | 16:33 Редактор: Искра Ангелова

По време на пика на студеното време тази зима, цели европейски градове може да "замръзнат" без отопление, каза шефът на "Газпром" Алексей Милер по време на форума "Руска енергийна седмица", съобщи РБК.

Той поясни думите си, че зимата би могла да бъде сравнително топла, но ако дори "само една седмица се окаже необичайно студена", то през това време "цели градове могат да замръзнат".

В предишни години, през зимните пикове на студа "Газпром" доставяше на Европа от 600 милиона до 1,7 милиарда кубически метра газ на денонощие, припомни Милер, цитиран от Money.bg.

Шефът на руския газов гигант смята, че ЕС "ще оцелее" през предстоящата зима, благодарение на нагнетения газ в газохранилищата си. По думите на Милер, има "оптимистични" прогнози и има "много песимистични" прогнози, дадени от експерти. Според последните, в европейските газохранилища "през март 2023 г. ще останат едва около 5% газ, т.е. те ще са практически празни".

"Да, Европа ще оцелее тази зима. Обаче какво ще се случи с нагнетяването на газ в газохранилищата за предстоящите зимни месеци на 2023 г. и 2024 г.?", зададе риторичен въпрос Милер по време на форума.

Шефът на "Газпром" подчерта, че енергийната криза "не е дошла за кратко време, а причините за нея имат системен характер".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Шефът на "Газпр
преди 1 година
тая зима вместо коняк и уиски ще пие газ. Да не плачи на чужди гробища. Да се притеснява за републиките, които ще се отцепят от федерацията. Сигнализирай за неуместен коментар