Путин предложи на Ердоган да изгради газов хъб в Турция

Южната ни съседка остава в добри отношения и с Русия, и с Украйна

13.10.2022 | 15:00 Редактор: Петя Кръстева

Турският президент Реджеп Ердоган отново призова войната в Украйна да бъде прекратена. Той присъства на среща на върха в Казахстан, а в кулоарите на форума се срещна на четири очи с руския президент Владимир Путин.

На срещата Путин е заявил, че Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до Европа и е предложил изграждането на газов хъб там.

"В хода на работата на този хъб, който бихме могли да създадем, ще бъде и платформа не само за доставки, но и за определяне на цената. Защото това е много важен въпрос. Днес тези цени са високи. Лесно бихме могли да ги регулираме на пазарно ниво, без никакви политически нюанси", смята Путин.

От своя страна Ердоган пък заяви, че Турция е решена да запази Истанбулската сделка за зърно и че руските селскостопански продукти и торове трябва да бъдат доставени на най-слабо развитите страни.

"Трябва да продължим да укрепваме споразумението за транспортиране на зърно. Нашата решителност е много важна, както и желанието да работим заедно", изтъкна Ердоган.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Fаcebook ТУК