Германският министър на икономиката: Ще влезем в рецесия през следващата година

Правителството отговори на нарастващите разходи за енергия, като обяви планове до 200 млрд. евро

12.10.2022 | 18:00 Редактор: Ваня Кузманова
Германският министър на икономиката: Ще влезем в рецесия през следващата година

Германското правителство намали прогнозите си за икономическия растеж през следващите две години, предупреждавайки, че енергийната криза, причинена от руската инвазия в Украйна, ще тласне най-голямата икономика в Европа в рецесия през следващата година, съобщава Ройтерс.

След растеж от 1,4% през тази година (низходяща ревизия спрямо предишна оценка за експанзия от 2,2 на сто) икономиката на Германия ще изпадне в рецесия, като ще се свие с 0,4% през 2023 г. в сравнение с прогнозирания по-рано ръст от 2,5%, в резултат на икономическата война, която води президентът на Русия Владимир Путин води, заяви икономическият министър Роберт Хабек.

Представяйки последните икономически прогнози на правителството, Хабек заяви на пресконференция, че свиването, макар и сериозно, ще е по-малко, отколкото очакваха мнозина експерти в резултат на намаляването на доставките на руски газ, като рецесията ще бъде по-мека благодарение на мерките, които Берлин е предприел за защита на икономиката, предаде БНР.

Покачващите се цени, недостигът на енергия и затрудненията във веригите на доставки ще доведат до свиване на германския брутен вътрешен продукт през последните две тримесечия на тази година и през първото тримесечие на следващата година, каза още Хабек.

Решението на Русия да намали доставките на газ за Европа след нахлуването й в Украйна хвърли Германия в най-тежката енергийна криза от Втората световна война насам. Покачващите се цени на газа принудиха много компании да намалят производството или дори да затворят, докато домакинствата се готвят за огромно увеличение на сметките за отопление.

Икономическият министър Хабек също така прогнозира, че германската инфлация ще бъде средно 8 процента през цялата тази година и 7% през следващата година - далеч над целевото ниво на Европейската централна банка от 2 процентни пункта.

Според него атаките срещу критична инфраструктура са на първо място в дневния ред на германското правителство след предполагаемия саботаж на газопроводите "Северен поток 1 и 2".

Течовете от тръбопроводите са "умишлено предизвикано събитие, което е толкова стратегическо и толкова трудно за преодоляване, че не може да е било причинено от частно лице“, каза Хабек пред репортери в Берлин.

Неотдавнашните политически мотивирани атаки срещу железопътната инфраструктура на Deutsche Bahn в Германия също показаха "конкретен сценарий на заплаха", добави той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК