Германия и Нидерландия представят общ подход за намаляване на енергийните разходи в ЕС

Той включва понижаване на цените на вноса на руския газ

12.10.2022 | 11:27 Редактор: Петя Кръстева
Германия и Нидерландия представят общ подход за намаляване на енергийните разходи в ЕС

Германия и Нидерландия ще предложат многостранен подход, който да помогне за намаляване на енергийните разходи в Европейския съюз, като оставят отворена възможността за въвеждане на таван в цените на газа при производството на електроенергия преди срещата на ресорните министри в Прага.

Двете страни ще представят план от 10 точки, който се фокусира върху съвместното закупуване на газ, за да се спре наддаването на отделните държави на пазарите, пише в документ, с който разполага Bloomberg. Той ще бъде в основата на тяхната позиция по време на разговорите между министрите на енергетиката в сряда. Подобна мярка трябва да бъде въведена "незабавно", а държавите членки трябва също така да се уверят, че запълването на газовите хранилища през следващата година е координирано, за да се спре покачването на цените.

 

В последното предложение Германия и Нидерландия заявяват, че може да се обмисли ограничаване на цените на вноса на руски газ, ако това е приемливо за страните, които биха били най-засегнати, и че при всякакви подобни мерки трябва да се избягва нормиране на енергията. По-рано този месец група от 15 държави членки се обяви за въвеждане на таван на цените на едро на електроенергията, а по-малък брой държави заявиха, че за осигуряване на известна гъвкавост може да се използва ценови коридор около всеки таван.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК