България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Удар по пазара ли е таванът на цените на газа и защо сега не е време за "зелени политики"?

"Хранилищата са запълнени на по-високи цени", каза енергийният експерт Димитър Иванов

21.10.2022 | 07:45 Редактор: Искра Ангелова

На среща в Брюксел Съветът на Европа обсъжда мерки за овладяване на енергийната криза. Лидерите отново са в търсене на консенсус за намаляването на цената на природния газ. 

"Това, което става през последните 2-3 месеца, на мен не ми дава голямо основание да съм оптимист. Европа е притисната от факта, че трябва да вземе решение и това решение да доведе до подобряване на положението на пазара, който се създаде от миналото лято. Не вярвам в мярката за таван на цените, защото това означава удар по пазара и крие опасност от дефицити. Свободният пазар на ресурсите е много сложна система", каза енергийният експерт Димитър Иванов в студиото на "България сутрин".

Според него това, което прави Русия напоследък, е агресивно на пазарното поле.

"В една война се използват всички средства - пропагандни, ресурсни, продоволствени. Европа напълни хранилищата, най-добре са напълнени от последните 5-6 години. Нашето също се пълни добре. Почти никога не е било толкова. Но този газ е скъп, той е купуван през летните месеци, когато цената беше огромна. Сега TTF индексът върви около 1000 долара, а лятото стигаше 2000 - 2500. С тези цени са напълнени хранилищата. Когато се освобождава този газ, за да се консумира, никой няма да го продаде по-евтино от цената, която го е купил", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му се задава още една федерализация - тази на сигурността.

"Ще кажат: "Ние не може да се пазим отделно, опасностите са много, дайте да направим обща отбрана", тук ще започнат големите проблеми на Европа, които ще нарастват. Не може Си Дзинпин да открива Конгреса на Китайската комунистическа партия и да казва, че е за частната инициатива, и ще защитава Европа. Аз не искам да ставам китайски комунист", подчерта енергийният експерт.

Той смята, че има и таван на пестене, в който се удря икономическото развитие, комфорта на живот: "Думата "мизерия" винаги е свързана с пестенето. Защо да даваш на богатите социална помощ, те се дават на тези, които нямат възможност и живеят скромно."

А в отговор на нестихващата енергийна криза Германия въведе мерки за пестенето на енергията. Едно от решенията - удължаване на периода на работа на трите атомни електроцентрали. Някои от хранителните вериги взеха решение да затварят по-рано, за да се пести. В големите търговски обекти спират и ескалаторите.

"Държавните власти апелират към всички граждани и големи компании за пестелив подход, с цел по-лесно преминаване през енергийната криза. Този ход е възможен, но до някакъв минимум. В сградата на нашата фирма температурата ще бъде намалена на 19 градуса. Държавните компании ще направят същото, те ще трябва да работят от вкъщи и ще имат право само веднъж в седмицата да са в офис. Ще се насърчава хоум офиса", каза Мартин Чилев, който живее в Дюселдорф.

Той отбеляза, че има напрежение сред хората там.

"Призиви за солидарност имаше по време на комунизма, когато имаше режим на тока и т.н. Това са мерки, които показват политическа и социална агония. Хората искат да живеят по-добре и по-солидно. Ние трябва да взимаме правилните решения. Европа трябва да изостави зелените политики, не им е времето сега. Зимата ще бъде тежка, вече сме в напрежение", добави Димитър Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК