Газохранилищата в Германия са запълнени на 85%, октомври им е сигурен

Компаниите и гражданите на най-голямата европейска икономика се вслушват в призива на правителството да пестят газ за зимата

04.09.2022 | 10:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Газохранилищата в Германия са запълнени на 85%, октомври им е сигурен

Газохранилищата в Германия вече са запълнени на 85%, което отговаря на заложените от Берлин целеви нива за месец октомври, въпреки продължителното спиране на руските доставки по "Северен поток 1", сочат публикувани вчера данни на европейската група на операторите "Газ инфрастръкчър Юръп", цитирани от Ройтерс.

Фактът, че газохранилищата са запълнени на 85,02%, означава, че компаниите и гражданите на най-голямата европейска икономика се вслушват в призива на правителството да пестят газ за зимата заради намаления внос от Русия.

През миналия месец потреблението на газ в промишлеността е намаляло с 21 процента на годишна база, съобщи миналата седмица председателят на Съюза на германската индустрия (Бе Де И). Той обаче предупреди, че този спад не е добър знак. 

"Причината за това често не е повишаване на ефективността, а драматичен спад в производството. Това не е успех, а проява на огромен проблем", обясни той, цитиран от БТА.

Германия успя да запълни газохранилищата си, съгласно заложената цел за следващия месец в момент, в който Русия отмени крайния срок за възобновяване газоподаването по "Северен поток 1", заявявайки, че е открила технически неизправности.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК