ЕК: Русия предпочита да изгаря газ, вместо да изпълни договорените си задължения към ЕС

Според Комисията решението на "Газпром" да не възобновява експлоатацията на "Северен поток 1" е "цинизъм"

03.09.2022 | 10:55 Редактор: Теодора Патронова
ЕК: Русия предпочита да изгаря газ, вместо да изпълни договорените си задължения към ЕС

Ерик Мамер от пресслужбата на Европейската комисия обяви, че решението на "Газпром" да не възобновява експлоатацията на "Северен поток 1" поради неизправност е "цинизъм".

Той бе категоричен, че действията на руската компанията само потвърждават, че Руската федерация не е надежден доставчик на газ.

За да разясни какво точно има предвид, когато говори за цинизъм, Мамер обясни: Руската федерация предпочита да изгаря газа, вместо да изпълни договорените си задължения към Европейския съюз.

По-рано през деня стана известно, че "Газпром" е получил предупреждение от "Ростехнадзор", че в единствения му работещ двигател, ключов за газопровода "Северен поток", е в неизправност и при него са регистрирани течове. Ето защо той по никакъв начин не може да възстанови газоподаването, докато проблемите не бъдат отстранени.

Но най-вероятно от Европейската комисия не вярват на обяснението на "Газпром" и си обясняват решението на дружеството с факта, че до Европейската комисия бяха изпратени искания да въведе таван на цените на руския газ, доставян в Европа, съобщи "Фокус".

Очакваше се доставките на руски газ за Европа през "Северен поток 1" да бъдат възобновени на 3 септември 2022 г. с 20% от планирания капацитет, като това трябваше да стане след приключване на планирания ремонт на газопровода.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 2
е па я
преди 1 година
Г-жо Патронова, не може да има какви ли не санкции срещу Русия, а да няма ответна реакция! Случващото се в Евробардака се определя простичко - КАКВОТО ПОВИКАЛО, ТАКОВА ИМ ОТГОВОРИЛО!!! Крайно време е, *** от ЕК, ЕС и USA да отменят всички санкции които са наложени на Русия!!! В противен случай, играта им с Русия все повече ще загрубява!!!!!!!!!!!!!!! Всички тези наглеци си мислят, че срещу тях е някое мекотело като Горбачов, но в лицето на Путин, невероятно много са се излъгали!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
ДД
преди 1 година
Госпожо Патронова, ако аз ти взема парите ти как би реагирала? Сигнализирай за неуместен коментар