Румъния ще изнася газ и за България, но приоритет са доставките за Молдова

Страната ни ще произвежда повече газ отколкото потребява, заяви енергийният министър Вирджил Попеску

05.05.2022 | 10:45 Редактор: Елеонора Танева
Румъния ще изнася газ и за България, но приоритет са доставките за Молдова

Румъния ще произвежда повече газ отколкото потребява. Затова предвижда износ на румънски газ към страни, които най-много се нуждаят от него. Това заяви румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску след заседание на правителството в сряда, съобщава  "Адевърул".

Запитан дали Румъния има списък на страните, в които ще изнася румънски газ, министърът отговори, че това са България, Гърция, Унгария, но преди всичко Република Молдова. 

"Инвестициите са ключът към енергийната независимост и сигурност на Румъния“, заяви министърът и припомни за одобрено в началото на април решение за отпускане на 1,4 млрд. евро за инвестиции в сектора от Фонда за модернизация.

Неотдавна Вирджил Попеску заяви, че сделката на стойност над 1 милиард долара, чрез която "Ромгаз" купи дела на "Ексон" в находището "Нептун дийп", дава на Румъния възможност да се превърне в регионален доставчик на енергийна сигурност.

"Там можем да говорим за поне 100 милиарда кубически метра, говорим за количество газ, което напрактика удвоява производството на Румъния, което фактически покрива потреблението и дава възможност на Румъния да се превърне в регионален доставчик на енергийна сигурност", каза министърът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Мислим за останалите
преди 1 година
Но за България немислим. Чудесно, г-н Петков Сигнализирай за неуместен коментар