Подписват договор за междусистемната газова връзка България - Сърбия 

От двете страни на контракта са "Булгартрансгаз" ЕАД и ДЗЗД "Интернешънал Газ"

05.05.2022 | 10:01 Редактор: Тодор Петров
Подписват договор за междусистемната газова връзка България - Сърбия 

След приключване на открита процедура по реда на Закона за обществените поръчки "Булгартрансгаз" ЕАД и ДЗЗД "Интернешънал Газ" ще подпишат договор за Инвестиционно проектиране – фаза работен проект, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS). 

Подписването ще се състои в рамките на международната министерска кръгла маса днес в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход, съобщиха от "Булгартрансгаз". 

Реализацията на интерконектора България–Сърбия е ключов проект, приоритет на българската енергийна политика, насочен към гарантиране на енергийната сигурност на страната, диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка, задълбочаване процеса на либерализация на енергийния пазар. 

Проектът за междусистемна газова връзка между България и Сърбия предвижда изграждането на нов газопровод от съществуващо съоръжение на "Булгартрансгаз" ЕАД при Нови Искър. Линейната част на газопровода е с диаметър DN 700 и дължина около 62 км на българска територия.

За пълната реализация на обекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции (АГРС), една газоизмервателна станция (ГИС) – Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман. След изграждането газовата връзка ще бъде с капацитет 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК