Румъния започва да вади газ от Черно море през лятото

Предвижда се да се експлоатират около 1 млрд. кубически метра годишно

28.04.2022 | 12:10 Редактор: Елеонора Танева
Румъния започва да вади газ от Черно море през лятото

Румънският премиер Николае Чука съобщи, че първият газ от Черно море ще бъде добит в средата на тази година. Предвижда се да се експлоатират около 1 млрд. кубически метра годишно. Това са 10% от годишното потребление на Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

"Първият газ от Черно море ще бъде добит от компанията Black Sea Oil and Gas в средата на тази година. Тогава ще разполагаме с допълнителен милиард кубически метра годишно. В периметъра Караджеле има надежди и се обсъжда, че първият газ ще бъде добит през 2024 г., а в периметъра Нептун Дийп не можем да се надяваме по-рано от края на 2026-2027 г.", заяви румънският премиер пред TVR1.

Чука определи като късмет това, че разполага с този особено важен ресурс в този момент.

Румънският премиер отбеляза, че макар в момента да има достатъчно газ за потреблението на населението и промишлеността, все още е необходимо допълнително количество от около 20% от годишното потребление, уточни БТА.

В петък Чука ще проведе разговори с българския министър-председател за завършването на интерконектора между Гърция и България, за да може да се ползва и втечнения газ, който може да бъде докаран в Средиземно море и разтоварен на терминали в Гърция или Турция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК