България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Не пипайте Чирен, моментално трябва да сменим газта с мазут

Еленко Божков изтъкна, че на България ѝ липсва енергийна дипломация

28.04.2022 | 09:20 Редактор: Теодора Патронова

Няма риск от дефицит на газ поне за месец, цените обаче остават неизвестни. Това заяви на брифинг вчера енергийният министър Александър Николов. Междувременно премиерът Кирил Петков каза, че няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите.

"Не трябва да се пипа Чирен и не трябва да се говори за това, че имаме още един месец възможност за нормално снабдяване. Енергийният министър изобщо в момента не изпълнява задълженията си, така както е предвидено по закон и по редица правилници. Той отдавна трябваше да спре изчерпването на газ от хранилището, още когато хранилището беше на около 50%", заяви енергийният експерт Еленко Божков в "България сутрин".

Той обърна внимание, че вместо агресивна пресконференция и конфронтиране с президента, управляващите трябва да отговорят на редица въпроси. Експертът изтъкна, че ролята на хранилището не е да се черпи газ от него, а да се изравнява пулсациите при потребление. 

"За този месец ние трябва да забравим за природен газ за топлофикациите. Те моментално трябва да бъдат сменени с мазут. Трябва да се направи нормативно облекчение този мазут да бъде с по-голямо съдържание на сяра, защото е по-евтин и по-лесно се намира. Щом сме в тези условия, ще дишаме по-мръсен въздух, за да можем да ползваме топла вода. Природен газ трябва да остане единствено за училища, болници и детски градини. Природен газ трябва да остане и да има за хлебопекарните, за да можем да запазим добра цена на хляба. Положението при бизнеса е трагично", коментира Божков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Министерството на икономиката трябва да направи равносметка какви са договорите и производствените програми на тези, които използват интензивно природен газ и да се подредят, така че да се решат проблемите. Гостът подчерта, че сигурността е само на думи и не е доказана по никакъв начин. Според него поскъпването на газа ще бъде най-малко с 30%. 

"Азерски газ трябва да доставяме. Трябва да се търси един микс, който може да докара, при този договор, който имаме с азерите, до едно увеличение спрямо сегашните нива с около 25%. Трябва да има яснота - обстановката е такава, че всичко трябва да се говори, да се знае и да се докладва. Грешно е обаче да се мисли за каквото и да е спиране на транзитните газопроводи, защото никой не ни е виновен", разясни Божков.

Експертът обърна внимание, че от страна на правителството имаме единствено агресивно говорене и уверения в светло бъдеще. Той отбеляза, че на България ѝ липсва енергийна дипломация. Гостът посочи, че това, което се случва при бизнеса, е опасно и трябва ясно и точно говорене. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Газовик
преди 1 година
Вече от много време действителните експерти се чудят откъде се пръкнаха и кой плаща и захранва всякаквито появили се подобни "енергийни експерти", още повече, че г-н Ел. Божков дори не е работил в газовия бранш и не произнася правилно "природният газ" (както впрочем и много такива коментатори и "експерти"??) И едва сега ли му стана внятно, с почти 30 годишно закъснение, че на България й липсва енергийна дипломация- та нали той беше дори с ранг на министър, макар и конкретизирано към ефективност Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
какъв експерт е този, не знае, че газ е състояние на материята, което на български е в м.р. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Bluf
преди 1 година
Този Люленко нали скачаше по паветата и спираше метрото така че това което е сега е и негова заслуга. Що сега пак не отиде на паважа и да спре някое метро? Сигнализирай за неуместен коментар