България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Бизнесът: Подаването на газ няма да прекъсне, но ще се увеличи цената

Според Щерьо Ножаров поскъпването ще бъде между 15 и 30%

28.04.2022 | 08:40 Редактор: Теодора Патронова

"Газпром" спря напълно доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" поради неплащане в рубли навреме, се казва в съобщение на руския холдинг.

"Част от бизнесите използват газта като основна суровина, а в други икономически сектори и типове производства се използва като източник на енергия за съпътстващи производствени процеси. Където се използва като основна суровина - най-вече при леене на метали и машиностроене, подгряването на пещите не може да спре и това е съществен проблем. В другите бизнеси, в които тя е съпътстваща суровина, там вече може да бъде заменена с пропан-бутан, дизел, амоняк", коментира икономическият съветник на Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в "България сутрин".

Той добави, че очакванията на бизнеса са този процес да не продължим много дълго, но това ни дава възможност за гарантиране на сигурност на доставките на газ, само че на друга цена. Очакванията са подаването на газ да не прекъсне, но ще се увеличи цената.

"Според мен няма да говорим за спиране на производствени процеси, а за промяна за производствените разходи. Част от бизнеса е подготвен за това, особено чувствителните бизнеси, защото това не се случва за първи път. Големият проблем е, че това оскъпяване е чувствително за бизнеса, защото идва в един контекст, в който говорим за второ вдигане на минималната заплата в същата календарна година и прекъсване на доставките и увеличаване на цените на основни други суровини - метали, химически суровини, в някои случаи зърно и олио", заяви Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него част от бизнесите, които не използват пряко газ, ще бъдат косвено засегнати от оскъпяването на газта и това ще доведе до допълнителна инфлация. Той обясни, че приходите от продажба на газ за Европа са голямо перо за Русия и това е процес на натиск в период на поредно сключване или удължаване на договор с "Газпром". 

"В един период, около 5-годишен, аз смятам, че България може да намали с две трети зависимостта си от руски газ. Тук включвам и изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са свързани пряко с увеличаване на участието на зелена енергия в енергийния микс, увеличаване на енергийната ефективност и подобряване на някои индустриални производствени процеси. Диверсификацията на източниците ще доведе до намаляване на цената на ползване на руски газ", поясни икономическият съветник на Българската стопанска камара.

"Спирането на газта не е за България, то е за държавния доставчик на газ, който, разбира се, е основен в момента. Внушението е, че може да се работи с други доставчици и с посредници. Целта е държавата да няма такъв контрол над този процес, но България е част от ЕС и НАТО - това едва ли ще бъде допуснато", отбеляза Ножаров.

Той обърна внимание, че икономическата политика трябва да бъде насочена към дигитална и нисковъглеродна икономика. Според него целта е България да е все по-малко зависима от такъв тип проблеми. Гостът посочи, че това е сигнал, че трябва да тръгнем към сериозно преструктуриране. Според него има около два или три типа решения за доставките на газ, но поскъпването ще бъде между 15 и 30%.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК