Сръбският премиер: Спирането на транзита на газ през България е недопустимо

Ана Бърнабич изтъкна, че това би било прецедент в невиждан мащаб

27.04.2022 | 22:25 Редактор: Теодора Патронова
Сръбският премиер: Спирането на транзита на газ през България е недопустимо

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич смята за недопустимо дори хипотетично допускане за спиране на транзита на руски газ през България. Това мнение изрази министър-председателят на пресконференция след икономическия форум "Яхорина" в Босна и Херцеговина.

"Не се притеснявам за транзита на газ по "Балкански поток" до Република Сърбия през България, защото това би било прецедент в невиждан мащаб. Това би означавало, че вече няма договори, договорни задължения, върховенство на закона, че сега е Дивият запад, където можеш да си присвоиш чужд камион и неговия товар както си поискаш", обясни Бърнабич.

Премиерът припомни, че Сърбия е инвестирала над 1 млрд. евро в газопровода и е платила за доставката на суровини, съобщи БГНЕС.

По-рано "Газпром" обяви, че е спрял напълно доставките на газ за българския "Булгаргаз" и полския PGNiG поради неплащане в рубли в установения срок.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
ДО СЪРБИНА БЪРБАНИЧ
преди 1 година
ТИ НЕ СЕ ПРИТЕСНИ КОГА РУСИЯ НАРУШИ МЕЖДУНАРОДНИЯ РЕД. ВИКА УРА, НАЛИ Г-Н БЪРБАНИЧ. РУСИЯ НАРУШИ ДОГОВОРА ЗА БАЛКАНСКИ ПОТОК, ТАКА ЧЕ ТОЙ ПО- ВСИЧКИ ЮРИДИЧЕСКИ ПРАВИЛА ВЕЧЕ НЕ ВАЖИ. Е, ЩЕ ВИ СПРЕМ БАЛКАНСКИ ПОТОК ЗА 1 СЕДМИЦА, ДОКАТО НЕ ПРОТЕСТИРАТЕ ВИЕ ЛИЧНО СРЕЩУ РУСИЯ ЗА ТОВА, ЧЕ ИСКА ДА ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ. НЯМА ТУК ХЪР-МЪР Сигнализирай за неуместен коментар