Ожесточени боеве в "Азовстал" и най-смъртоносната руска атака в Донецк

Изгубих двете си кучета, баба Галя и любимия си град Мариупол, написа дете, блокирано в бомбоубежището под завода

04.05.2022 | 17:37 Редактор: Елеонора Танева

Една от най-смъртоносните руски атаки от началото на войната в Украйна уби 21-ма и рани 27 души в Донецк. За пръв път под ракетен обстрел беше Закарпатска област до границата с Унгария. В същото време сепаратистите от Донбас твърдят, че украинска ракета е взривила петролна база и има един загинал.

Най-малко три руски ракети са ударили електрически подстанции в западния град Лвов, който се намира в близост до границата с Полша. Руските военни са обстрелвали и железопътни линии, което е довело до сериозни закъснения на влаковете. Продължават руските атаки в Донецкия регион. Украинските власти съобщиха, че при ударите са загинали 21 души, а 27 са ранени. 

В Донецк горя и петролна база. Според властите в самопровъзгласилата се република, пожарът е причинен от украински ракети. По техни данни са пламнали четири големи танкера, съдържащи 5 хил. куб. метра петрол. Съобщава се за най-малко един загинал и двама ранени. 

Руските сили продължават с обстрелването и на Източна Украйна, включително завода "Азовстал" в Мариупол.

"Безусловно ще продължим да правим всичко, за да изведем нашите хора от Мариупол и "Азовстал". Това е сложно, но на нас са ни нужни всички, които остават там - и цивилни, и военни. Не минава ден, през който да не се занимаваме с този въпрос и да не се опитваме да го решим. Успяхме да постигнем спиране на огъня за три дни, така че хуманитарният коридор да заработи. Сега руските войски не спазват договореностите. Те продължават масираните удари по "Азовстал" и пробват да щурмуват комплекса."

Продължават опитите за евакуация на цивилни от Мариупол. Според кмета на града вътре в металургичния завод "Азовстал" се водят ожесточени боеве. А в бомбоубежището под завода продължават да са в капан десетки жители на града. В социалните мрежи се появи снимка от дневника на 8-годишно момче от Мариупол, което написа: 

"Изгубих двете си кучета, баба Галя и любимия си град Мариупол".

През последното денонощие на атаки е бил подложен и град Днепър. А за първи път от началото на руската инвазия е била засегната и граничещата с Унгария - Закарпатска област в Западна Украйна.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК