Над 20 000 убити в Мариупол и 200 блокирани в "Азовстал". Зеленски: Москва не си взе урок от ВСВ

Руската армия е значително по-слаба, откакто е започнала инвазията, твърди британското министерство на отбраната

03.05.2022 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Русия планира да анексира двата източни региона на Украйна, засегнати от инвазията, смята Вашингтон. 

Жилищна сграда е била поразена по време на руските удари в Одеса в понеделник вечерта. Все още се изяснява броят на ранените и загиналите по време на атаката. Според някои източници засегнат е бил и религиозен храм.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди нападенията и заяви, че Русия не си е взела урок от събитията през Втората световна война.

"Никой не чува обяснения или извинения от Москва. Има само тишина. Русия е забравила всички уроци от Втората световна война", коментира Зеленски.

Изказването му идва, след като министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Хитлер също е имал "еврейска кръв" и фактът, че Зеленски е евреин, не отрича нацистките елементи в Украйна.

Междувременно, повече от 200 цивилни все още се крият в завода "Азовстал". Мнозина бяха евакуирани в неделя. ООН и Червеният кръст се надяват още хора да бъдат спасени.

"За да излезете от окупирания Мариупол, трябва да преминете през филтриращи пунктове. Опашките са огромни. Руската армия уби повече от 20 000 местни жители. Много важно сравнение - фашистките войски през двете години на окупация на Мариупол - през 1941-1943 г., убиха десет хиляди местни жители. Това е след две години. Сега имаме повече от 20 000 убити за два месеца. Това е най-жестоката война", заяви кметът на Мариупол Вадим Бойченко.

Появи се и информация, че украинските сили са си върнали контрола върху села в североизточен Харков.

Според британското министерство на отбраната пък, руската армия е значително по-слаба, откакто е започнала инвазията в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ментори
преди 1 година
Интересно е да видим какви бойци ще излязат накрая от този АЗОВСТАЛь? Американски, френски или някакви други? Сигнализирай за неуместен коментар