В Англия: Путин предава временно властта, ще го оперират от рак

Кремъл традиционно отрича, че руският президент има медицински проблеми

03.05.2022 | 12:50 Редактор: Искра Ангелова
В Англия: Путин предава временно властта, ще го оперират от рак

Руският президент Владимир Путин вероятно ще бъде принуден да се откаже от контрола над войната в Украйна за неопределен брой дни, тъй като е предвидено да се подложи на онкологична операция. Той ще номинира бившия шеф на ФСБ Николай Патрушев временно за свой заместник, твърди вътрешен източник от Кремъл, пише "Дейли мейл".

70-годишният действащ секретар на Съвета за сигурност се смята за ключов архитект на военната стратегия в Украйна и човекът, който е убедил Путин, че страната е пълна с неонацисти, коментира британското издание.

Извънредните твърдения се появиха в популярния руски Telegram канал "Генерал СВР", който казва, че източникът му е добре поставена фигура в Кремъл, се добавя в доклада.

"Не знам точно за колко време (Путин ще бъде недееспособен след операцията - бел.ред.)... Мисля, че ще е за кратко", твърди източникът.

Путин "едва ли ще се съгласи да прехвърли властта", но е готов да назначи "временен заместник", който да контролира Русия и военните усилия. „Така че, докато Путин претърпи операцията и дойде на себе си, вероятно два-три дни, действителният контрол над страната преминава само към Патрушев“, смята източникът.

Подобен ход би бил изненадващ, тъй като според руската конституция властта трябва да премине единствено на министър-председателя, пише "Дейли Мейл", цитиран от "Труд". Според "Генерал СВР" Путин има рак на корема и Паркинсон, открит преди 18 месеца.

Първоначално операцията е била насрочена за втората половина на април, но е отложена и няма да се проведе преди Деня на победата 9 май, коментира медията.

Новината идва на фона на спекулациите, че Путин ще започне тотална война в Украйна и ще нареди масова мобилизация на военновъзрастни мъже, което представлява значителен политически риск.

"На Путин беше препоръчано да се подложи на операция, чиято дата се обсъжда. Изглежда няма особена спешност, но и не може да бъде отложена", пише изданието.

Кремъл традиционно отрича, че Владимир Путин има медицински проблеми и го показва в добро здраве.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Помолили са го се оперира Сигнализирай за неуместен коментар