Отблъснаха 12 руски атаки в Донецк и Луганск, ударени са райони до Полша и Унгария

Зеленски: Руските войски не спазват договореностите

04.05.2022 | 13:44 Редактор: Тодор Петров

Украинските сили отблъснаха 12 руски атаки в източните области Донецк и Луганск през последното денонощие. Пожарникарите се борят с огъня в източната петролна база в Донецк, след като ракети удариха обекта. Местни жители съобщиха и за атаки в град Днепър в Киевска област.

Най-малко три руски ракети са ударили електрически подстанции в западния град Лвов, който се намира в близост до границата с Полша. Руските военни са обстрелвали и железопътни линии, което е довело до сериозни закъснения на влаковете. 

Местните власти съобщиха, че при руските удари във вторник в Източна Украйна са загинали 21 цивилни, ранените са 27 души.

За първи път от началото на руската инвазия е била засегната и граничещата с Унгария Закарпатска област в Западна Украйна. Руските сили продължават с обстрелването и на Източна Украйна, включително завода "Азовстал" в Мариупол. Продължават опитите за евакуацията на цивилни от Мариупол. 

"Безусловно ще продължим да правим всичко, за да изведем нашите хора от Мариупол и "Азовстал". Това е сложно, но на нас са ни нужни всички, които остават там - и цивилни, и военни. Не минава ден, през който да не се занимаваме с този въпрос и да не се опитваме да го решим. Успяхме да постигнем спиране на огъня за три дни, така че хуманитарният коридор да заработи. Сега руските войски не спазват договореностите. Те продължават масираните удари по Азовстал и пробват да щурмуват комплекса", каза президентът Володимир Зеленски.

На този фон армията на Беларус започна изненадващи военни учения за проверка на бойната ѝ готовност. Според военното министерство на Минск, ученията не представляват заплаха за съседните държави, нито за европейската общност.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК