Путин поръчал военен парад в Мариупол за 9 май, разчистват труповете от улиците

Според украинското разузнаване градът "ще стане център на тържествата", подготвяни от Русия по случай Деня на победата

04.05.2022 | 16:11 Редактор: Елеонора Танева
Путин поръчал военен парад в Мариупол за 9 май, разчистват труповете от улиците

Украинското военно разузнаване има информация, че Русия подготвя военен парад в почти изцяло завладяния от нея пристанищен град Мариупол на 9 май по случай Деня на победата.

Според събраните данни за целта в Мариупол е пристигнал заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко. 

Според Военното разузнаване Мариупол "ще стане център на тържествата", подготвяни от Русия по случай Деня на победата, когато страната празнува разгрома на нацистка Германия през Втората световна война. 

"Главните булеварди на града ще бъдат почистени, отломките и телата ще бъдат прибрани, така както и мунициите, които не са експлодирали", прогнозира украинското военно разузнаване.

От там очакват зрителите на руските държавни телевизии да видят репортажи "за радостта" на жителите на Мариупол от идването на руските войски в града. Според украинското военно разузнаване Русия е подела "голяма пропагандна кампания" сред между 100 и 120-те хиляди човека, които са останали в Мариупол. Населението преди избухването на войната беше около 450 хиляди души, уточнява БТА.

Попитан днес за подготовката за 9 май, руският министър на отбраната Сергей Шойгу не спомена изрично за военен парад в Мариупол, отбелязва АФП. 

"Тази година ще има военни паради в 28 руски града", каза Шойгу. Той уточни, че ще участват близо 65 хиляди души, около 2400 единици военна техника и над 460 самолета.

Руската армия завладя Мариупол почти изцяло. Само огромният металургичен завод "Азовстал", където са се укрепили последните останали украински защитници на града, както и цивилни, все още не е напълно под неин контрол. 

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко междувременно съобщи за тежки боеве в "Азовстал". Повече от 30 деца са сред цивилните, които чакат да бъдат евакуирани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК