Учени откриха полиетилен в човешката кръв, има го във всяка четвърта проба

Микропластмаса е установена в 80% от взетите кръвни проби

26.03.2022 | 15:55 Редактор: Елеонора Танева
Учени откриха полиетилен в човешката кръв, има го във всяка четвърта проба

Учени от Свободния университет в Амстердам в Холандия откриха микропластмаси в човешката кръв за първи път, при това чужди частици бяха открити при 80% от изследваните хора, съобщава The Guardian.

Експертите анализираха кръвни проби от 22 анонимни донори, които бяха здрави и установиха пластмасови частици при 17 души. Половината от пробите съдържаха PET пластмаса, която обикновено се използва в бутилки за напитки. Една трета съдържа полистирол, който се използва за направата на опаковки за храни и други продукти. Една четвърт от кръвните проби съдържаха полиетилен, който се използва за найлоновите торбички.

Учените все още не знаят какво влияние оказва микропластмасата върху човешкото здраве. Доказано е обаче, че микропластмасата причинява увреждане на човешките клетки в лабораторни условия, а вече е известно, че частиците на замърсяването на въздуха навлизат в тялото и причиняват милиони ранни смъртни случаи годишно.

Освен това е доказано, че хората консумират малки частици в храната и водата, както и ги вдишват, информира БНР.

Проучване наскоро показа, че микропластмасите могат да се прикрепят към външните мембрани на червените кръвни клетки и да ограничават способността им да пренасят кислород. Частиците са открити и в плацентите на бременни жени, а при бременни плъхове те бързо преминават през белите дробове до сърцето, мозъка и други органи на плода.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК