Какъв е процентът на микропластмасите в храните?

Те могат да бъдат потенциално вредни за човешкия организъм

02.03.2022 | 18:20 Редактор: Ваня Кузманова
Какъв е процентът на микропластмасите в храните?

Голям процент от произведените в световен мащаб пластмаси се използват за опаковане на различни храни и напитки. След време тази пластмаса се износва и се разпада на малки фрагменти, наречени микропластмаси. Те могат да бъдат потенциално вредни за човешкия организъм. 60% от произведената пластмаса е използвна в хранително-вкусовата промишленост за опаковане на храни. Тези пластмаси съдържат редица химикали, включително стабилизатори, лубриканти, пълнители и пластификатори.

Под влиянието на различни фактори от околната среда, като промени в температурата - най-често при нагряване, пластмасата се разпада на малки фрагменти, които биха могли да мигрират в хранителните продукти. Примери за често срещани опаковки, отделящи микропластмаси, които хората използват, са бутилките с вода за еднократна употреба, кутиите за храна и различните опаковки за съхранение.

Затоплянето на храна в пластмасови опаковки, продължителното съхранение на продуктите и вида на използваната пластмасова опаковка влияят върху количеството микропластмаса и отделените вредни химикали, които мигрират в храната.

Химикалите, които могат да се открият в храната, представляват комбинация от тези вещества, които производителите умишлено добавят и тези, натрупани като странични продукти. Умишлено добавени са пълнителите и стабилизаторите, а различните остатъци и примеси са странично натрупани.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК