Поглъщаме микропластмаса с водата, която пием, може да увреди нервната ни система

Застрашени сме от редица здравословни проблеми заради прекомерната употреба на пластмаса

28.01.2022 | 13:06 Редактор: Теодора Патронова
Поглъщаме микропластмаса с водата, която пием, може да увреди нервната ни система

Живеем заобиколени от пластмаса. Световното производство е достигнало обем от 368 милиона тона годишно. Всички пластмасови предмети постепенно се разпадат и стават невидими микропластмаси, които замърсяват околната среда и могат да проникнат в човешкото тяло.

Микропластмасите са открити в сол, чешмяна и бутилирана вода, козметика, плодове и зеленчуци, миди и риба. Когато тези микропластмаси влязат в тялото, те могат да се озоват в мозъка, където причиняват възпаление и насърчават развитие на неврологични заболявания.

Проучване, проведено в Националния университет Кюнгпук, Южна Корея, с лабораторни модели, е доказало, че микропластмасите, погълнати с вода през устата, могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да попаднат между мозъчните клетки.

Те са потвърдили, че частици от два микрометра и по-малки започват да се натрупват в мозъка, по-точно в микроглиалните клетки. Тези клетки формират имунната система на централната нервна система и тяхната функция е да унищожават вируси, микроорганизми и предракови клетки, които могат да увредят мозъка. Промяната на микроглиалните клетки може да насърчи и влоши неврологични заболявания като Алцхаймер, Паркинсон или множествена склероза. 

Проучването на National Kyungpook е пробив, подобно на други изследвания на специалисти в областта на кардиологията, клетъчни биолози и химици от университета в Марбург, Германия, наскоро публикувани в PLoSOne.

Екипът е заключил, че микропластмасата е нов рисков фактор за съдови заболявания. Изследователите са открили и нещо друго - ако пластмасови частици се инжектират в кръвния поток на лабораторни модели, материалът се натрупва в черния дроб, който след това се възпалява остро.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК