Омикрон оцелява по-дълго върху пластмасата и човешката кожа

Нови изследвания и насоки за взимането на проби от носа и гърлото

25.01.2022 | 10:49 Редактор: Теодора Патронова
Омикрон оцелява по-дълго върху пластмасата и човешката кожа

Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и човешка кожа, отколкото по-ранните варианти на коронавируса, установиха японски изследователи при лабораторни тестове.

Според тях високата му "стабилност в околната среда" - способността му да остава заразен, може да е помогнала на Омикрон да измести Делта като доминиращ вариант и да се разпространи бързо. Върху пластмасови повърхности средното време на оцеляване на оригиналния щам и вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта е съответно 56 часа, 191,3 часа, 156,6 часа, 59,3 часа и 114,0 часа.

В сравнение със 193,5 часа за варианта Омикрон, съобщават изследователите в bioRxiv. Върху кожни проби от трупове средното време за оцеляване на вируса е 8,6 часа за оригиналната версия, 19,6 часа за Алфа, 19,1 часа за Бета, 11,0 часа за Гама, 16,8 часа за Делта и 21,1 часа за Омикрон.

Върху кожата всички варианти са напълно неактивирани при петнайсетсекундно излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. "Ето защо", заключават изследователите, "е силно препоръчително в настоящите практики за контрол на инфекциите (хигиена на ръцете) да се използват дезинфектанти, както е предложено от Световната здравна организация."

Потребителите на бързи антигенни тестове за откриване на Ковид-19 трябва да вземат секрет от ноздрите си според указанията на производителя, а не вместо това да вземат секрет от гърлото или бузата, показват нови изследвания, цитирани от БГНЕС.

Проучване от Испания установява, че вземането на проба от вътрешната страна на бузата също е много по-малко надеждно за откриване на инфекциозен вирус отколкото проба от ноздрите.

Неотдавнашни проучвания сочеха, че Омикрон се открива по-рано в гърлото, отколкото в носа, което накара някои експерти да посъветват потребителите да вземат секрет от гърлото, въпреки че Американската агенция по храните и лекарствата твърди, че тестовете трябва да се използват според указанията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК