Изследвания доказаха необходимостта от бустерни дози срещу Омикрон

Три дози от ваксините на Pfizer и Moderna са показали около 67% ефикасност срещу симптомите

21.01.2022 | 22:56 Редактор: Теодора Патронова
Изследвания доказаха необходимостта от бустерни дози срещу Омикрон

Три изследвания, публикувани в САЩ в петък, предоставят доказателства, че ваксините срещу Ковид-19 са ефикасни срещу варианта Омикрон, поне сред хората, които са били ваксинирани с бустерни дози, съобщи Асошиейтед прес. Това са първите мащабни проучвания в САЩ, които засягат ваксинационната защита срещу Омикрон, обявиха здравните власти.

Резултатите потвърждават предишни проучвания, включително в Германия, Република Южна Африка и Великобритания, които показаха, че наличните ваксини са по-слабо ефикасни срещу варианта Омикрон в сравнение с предходните разновидности на коронавируса, но също, че бустерните дози значително подобряват защитата.

Едното от изследванията обхваща хоспитализациите и посещенията в спешни отделения и центрове в десет щата на САЩ от август миналата година до този месец. То установява, че ефективността за предотвратяване на посещение в спешни отделения е най-висока при три дози от ваксините на Pfizer и Moderna. Защитата от тях пада от 94 на сто при варианта Делта до 82 на сто при вълната от Омикрон. Защитата само от две дози ваксини е по-ниска, особено, ако са минали повече от шест месеца от втория прием.

Второто проучване се фокусира върху случаите на Ковид-19 и смъртните случаи в 25 щата от началото на април до Коледа миналата година. Хората с бустерни дози са с най-висока защита срещу коронавирусната инфекция и при доминиращ вариант Делта, и при Омикрон.

Резултатите от тези две изследвания бяха публикувани онлайн от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Резултатите от третото проучване, също проведено под ръководството на Центровете, бяха публикувани от изданието на Американската медицинска асоциация. То е било концентрирано върху положителни за Ковид-19 от 10 декември до 1 януари в повече от 4600 лабораторни центрове за тестове на територията на САЩ, съобщи БТА.

Три дози от ваксините на Pfizer и Moderna са показали около 67 на сто ефикасност срещу свързана с Омикрон инфекция със симптоми в сравнение с неваксинирани хора. Само две дози обаче не дават значителна защита срещу Омикрон, установили учените. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК