2 в 1: Moderna пуска бустер срещу Ковид-19 и ваксина срещу грип

"Нашата цел е да стигнем до едно-единствено годишно освежаване на имунизацията", заяви директорът на концерна Стефан Бансел

18.01.2022 | 13:57 Редактор: Жаклина Иванова
2 в 1: Moderna пуска бустер срещу Ковид-19 и ваксина срещу грип

Бустерна доза срещу Ковид-19 и ваксина срещу инфлуенца в едно. Американската фармацевтична компания Moderna обяви, че разработва комбинирана ваксина - бустерна доза срещу Ковид-19 и имунизация срещу инфлуенца. Очаква се тя да излезе на пазара към края на 2023 година.

Това обяви директорът на концерна Стефан Бансел по време на онлайн конференция на Световния икономически форум. Според най-оптимистичния сценарий, комбинираната ваксина ще бъде достъпна поне в няколко страни до есента на следващата година, подчерта Бансел.

"Нашата цел е да стигнем до едно-единствено годишно освежаване на имунизацията. Така може да се избегне поставянето на 2 или 3 различни ваксини всяка зима", каза още Стефан Бансел.

И други фармацевтични компании разработват подобна комбинирана ваксина, пише DW.

Шефът на Moderna обяви освен това, че има новости около очакваната напасната ваксина срещу новия вариант на коронавируса Омикрон. По думите му през следващите седмици разработеният препарат ще навлезе във фазата на клиничните изпитания.

И концерните BioNTech и Pfizer работят над ваксина срещу Омикрон. По техни данни те дори вече са започнали с по-мащабната продукция на препарата. Това обяви шефът на BioNTech Угур Шахин миналата седмица в рамките на Здравната конференция на американската банка J.P. Morgan. В края на януари ще започнат клиничните изследвания.

В момента новият вариант на коронавируса се разпространява изключително бързо. Същевременно растат надеждите, че Омикрон предизвиква по-леко протичане на болестта, както и че ще доведе до по-бърз край на пандемията. Някои експерти предполагат, че през пролетта вече ще е твърде късно за имунизация срещу новия вариант на вируса.

Междувременно резултати от израелско изследване сочат, че човек може да се зарази с Омикрон дори и ако има две бустерни дози, т.е. четири поставени дози ваксина. Две седмици след четвъртата доза с препарата на BioNTech/Pfizer се забелязва "добро покачване" на антителата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК