Ханс Клуге, СЗО: Омикрон придвижва пандемията към края ѝ в Европа 

Вариантът може да зарази 60% от европейците до март, заяви той

24.01.2022 | 10:07 Редактор: Ваня Кузманова
Ханс Клуге, СЗО: Омикрон придвижва пандемията към края ѝ в Европа 

Вариантът Омикрон придвижи Ковид пандемията в нова фаза и е възможно да доведе до края ѝ в Европа, заяви регионалният директор на Световната здравна организация за Европа.

"Правдоподобно е регионът да се движи към крайната фаза на пандемията“, заяви Ханс Клуге в интервю за АФП и допълни, че Омикрон може да зарази 60% от европейците до март.

Когато настоящата вълна на Омикрон в Европа затихне, "ще има доста седмици и месеци с глобален имунитет – или благодарение на ваксините, или тъй като хората ще имат имунитет след заразяване, а също и снижаване на сезонността".

"Очакваме да има период на затишие преди Ковид-19 вероятно да се завърне към края на годината, но не задължително под формата на пандемия", каза Клуге.

В неделя Антъни Фаучи, шеф на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, изрази сходен оптимизъм, предаде БНР.

"Случаите на Ковид-19 рязко намаляват в части от САЩ, нещата изглеждат добре", каза той.

По-рано и регионалният офис на СЗО за Африка обяви, че случаите на Ковид-19 рязко са намалели в региона и че смъртните случаи също намаляват за първи път от пика на доминираната от Омикрон четвърта вълна. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 2 години
Освен ако не реплицира с генна мутация или с друг вирус във вариант Епсилон. Сигнализирай за неуместен коментар