Екокатастрофа: Средиземно море се задръства с 3 760 тона пластмаса

Отпадъците попадат и в рибата

29.12.2021 | 15:00 Редактор: Елеонора Танева
Екокатастрофа: Средиземно море се задръства с 3 760 тона пластмаса

Средиземно море се "дави" в около 3 760 тона пластмаса от бреговете и повърхността до дъното му. Това показва ново гръцко научно изследване, съобщава "Greek City Times".

Изследователи от Института по океанография към Гръцкия център за морски изследвания са разработили нов модел, който изчислява отпадъците, идващи от сушата (реки, крайбрежни градове и др.) и попадащи в Средиземно море.

От 50-те години на миналия век насам производството на пластмаси в световен мащаб нараства всяка година. През 2019 г. в света са произведени около 368 млн. тона. Всяка година определен процент от тях се озовава в моретата и океаните. Сред тях голям брой невидима микропластмаса (с размер до пет милиметра) и макропластмаса (с размер над пет милиметра ) плават в Средиземно море. То е затворено море с голям проблем със замърсяването с пластмаса. Гъсто населените брегове, риболовът, корабоплаването, туризмът и др. допринасят за проблема.

От гръцките изследователи се изразяват опасения за опазването на морските екосистеми, тъй като замърсяването с пластмаса засяга всички нива на морското биоразнообразие.

Пластмаси с всякакви размери се срещат на повърхността на Средиземно море, на бреговете му, на морското дъно и в телата на рибите и другите морски организми. Някои от тези пластмаси в крайна сметка се консумират от хората заедно с морските дарове, информира БГНЕС.

Учените изчисляват, че всяка година в Средиземно море се внасят около 17 600 тона пластмаси. 3 760 тона от тях в момента се намират във водите му. Изчислено е, че от общото замърсяване с пластмаса 84% се озовават на плажовете, а останалите 16% се разпръскват във водата на по-голяма дълбочина или в крайна сметка падат на дъното. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК