Украйна: Руската войска е до Киев, виждат се хеликоптери

Литва обяви извънредно положение и изпраща войски на границите с Беларус и Калининград

24.02.2022 | 15:05 Редактор: Здравко Черкезов
Украйна: Руската войска е до Киев, виждат се хеликоптери

Според украински източници атакуващите войски на Русия са достигнали Киевския регион. Твърди се, че в близост до покрайнините на града са забелязани хеликоптери, предава DPA.

По данни на украинската гранична охрана руски войски са навлезли в северната част на столичния регион Киев. Съобщава се също, че руските сили са атакували украински позиции с ракети. Според репортери на информационната агенция AFP в покрайнините на Киев са били забелязани и няколко нисколетящи хеликоптера.

Дим се издига над разузнавателната централа на украинското министерство на отбраната в Киев, съобщава кореспондент на Ройтерс. Сградата се намира в центъра на столицата.

Рано сутринта в четвъртък Русия предприе мащабна атака срещу Украйна. Експлозии са били чути в Одеса и в столицата Киев, както и в няколко други града, съобщиха журналисти от AFP. По данни на украинската гранична охрана руските сухопътни сили също са навлезли в Украйна от няколко посоки, включително от Беларус и Крим. Правителството в Киев обяви военно положение.

При въздушно нападение над военна база близо до украинския черноморски пристанищен град Одеса загинаха 18 души, съобщи междувременно местната администрация. "18 души загинаха - осем мъже и десет жени. В момента все още копаем в развалините", се казва в изявление на Одеската областна администрация, цитирано от Investor.bg.

Нападението се случи в първия ден от инвазията в Украйна, която президентът Владимир Путин започна, след като в продължение на седмици беше в пререкания със Запада за присъствието на НАТО в Източна Европа.

Това е най-смъртоносният единичен удар за деня, за който съобщиха украински официални лица, които по-рано определиха броя на загиналите в цялата страна на около 50 души, включително около 10 цивилни. Нападението е нанесено на военна база на около 100 км северно от Одеса, в район близо до границата на Украйна с Молдова. 

Междувременно Литва обявява извънредно положение и изпраща войски на границите. Войниците трябва да защитават границите от евентуални нарушения и провокации поради силното военно присъствие в Беларус и Русия, обяснява президентът Гитанас Науседа. Литва, член на НАТО и ЕС, граничи с Беларус и руския ексклав Калининград.

По-рано днес пък стана ясно, че НАТО няма да подкрепи Украйна със свои войски независимо от руското нападение. „Нямаме войски на НАТО в Украйна и не планираме да изпращаме такива в Украйна", подчерта генералният секретар Йенс Столтенберг. В същото време обаче Алиансът взе решение за разгръщането на допълнителни сухопътни, въздушни и морски сили в източната част на НАТО заради военната операция на Русия срещу Украйна, стана ясно от изявление на Северноатлантическия съвет, разпространено след днешното извънредно заседание в Брюксел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК