НАТО задейства отбранителните планове, ще разгърне своите сили в Европа

"Москва използва сила в опит да пренапише историята", заяви генералният секретар на пакта

24.02.2022 | 14:38 Редактор: Жаклина Иванова
НАТО задейства отбранителните планове, ще разгърне своите сили в Европа

НАТО реши днес да задейства отбранителните планове и това е стъпка за защита на съюзниците, която ще ни позволи да разгърнем сили, включително за бързо реагиране, където е необходимо. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след извънредно заседание на посланиците на страните от алианса.

Той уточни, че заседанието е било свикано по искане на няколко страни от НАТО, включително България. Столтенберг добави, че за утре е насрочено извънредно онлайн заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта, както и на Финландия и Швеция, за да се обсъди как да продължат отношенията с Русия след нападението срещу Украйна.

Генералният секретар поясни, че днешното решение дава по-голяма гъвкавост на военното командване за разгръщане на силите при необходимост. Той допълни, че ще бъде допълнително подсилено присъствието по източния фланг.

Осъждаме възможно най-решително руското нахлуване в Украйна, призоваваме Русия незабавно да прекрати военните действия и да избере дипломацията. Москва използва сила в опит да пренапише историята. Русия затвори вратата за политическо решение и съжаляваме за това, добави генералният секретар.

По неговите думи цялата отговорност за днешните събития е на руското ръководство.

Столтенберг изрази убеденост, че днешните решения на НАТО ще предотвратят нападение срещу страна от пакта. По неговите думи в противен случай ударът по страна от НАТО ще се разглежда като нападение срещу всички съюзници, предаде БТА.

В отговор на въпрос на пресконференция Столтенберг уточни, че НАТО няма и не възнамерява да изпраща сили в Украйна. По неговите думи днес не е обсъждано искането на Украйна за затваряне на Босфора за руски кораби.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК