Путин заплаши: Опитате ли да ни спрете, ще се сблъскате с невиждани последици

Отговорът на Русия ще бъде незабавен, предупреди руският президент

24.02.2022 | 11:30 Редактор: Тодор Петров

Светът осъмна с най-лошите си страхове от последните дни. В ранните часове на деня се сложи край на всякакви спекулации за това какво възнамерява да направи руският президент Владимир Путин. В 4 часа българско време Русия започна специализирана военна операция в Донбас. 

"Целта ѝ е да защити хората, които са били тормозени и подложени на геноцид от режима в Киев в продължение на осем години. Затова ние ще се стремим към демилитаризацията и ще изправим пред съд онези, които са извършили множество кървави престъпления срещу цивилни, включително руски граждани. Вие сте се клели във вярност на украинския народ, а не на антинародната хунта, която ограбва Украйна и издевателства над същия този народ. Не изпълнявайте престъпните ѝ заповеди! Призовавам ви незабавно да свалите оръжие и да се приберете до домовете си", заяви Путин.

Той заплаши, че Русия ще отговори на всеки опит за външна намеса в Украйна и подчерта, че страната му е готова за всякакво развитие на събитията. 

"Който се опита да ни попречи и още повече да създаде заплахи за страната ни, нашият народ трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще доведе до такива последици, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята", предупреди Путин. 

Веднага след това украинският президент обяви военно положение.

"Русия нанесе удари по нашата военна инфраструктура и по нашите граничари. Има взривове в много украински градове. Армията работи. Целият сектор по сигурността работи. Силни сме, готови сме на всичко и ще победим всеки, защото сме Украйна", настоя президентът Володимир Зеленски.

Русия излезе с изявление, че цивилното население не е в риск, а мишена е военната инфраструктура.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК